Expositie schilderwerken van Jose van Gool

Algemeen
Jose van Gool bij een van haar werken.
Jose van Gool bij een van haar werken. (Foto: aangeleverd)

LANDSMEER - Op vrijdag 24 maart wordt om 16.00 uur in het dorpshuis Het Wapen van Landsmeer de expositie geopend van Jose van Gool (1945).

Jose kreeg de kunst van huis uit mee. Haar hele familie is kunstzinnig en volgde kunstopleidingen. Echter Jose is autodidact. Haar inspiratie haalde ze uit de kunst van Kees van Dongen en uiteraard uit de familie. Jose verliet Landsmeer in 1990, maar keerde in 2022 terug. Ze sloot zich aan bij de Kunstenaarsvereniging Landsmeer en vond haar atelier in Dorpshuis Het Wapen van Landsmeer.

In de jaren 1979 en 1980 exposeerde Jose al eens in Landsmeer. in de toenmalige Rabobank en het gemeentehuis. Daarna volgden vele tentoonstellingen, in Nederland maar ook in het buitenland. Zo heeft Jose al dertig jaar een vaste plek in een galerie in New York, maar hing haar werk ook in Monaco, Parijs en Washington.

Belangrijkste inspiratiebronnen bij het maken van haar werk zijn de mensen, die zich in talrijke gedaantes voordoen. De omgeving speelt daarbij een belangrijke rol, en daarbij heeft ze de behoefte een dramatische en emotionele uitdrukking te geven aan het onderwerp.

De taal van het lichaam wordt omgezet in kleurrijke vertalingen op het doek. Met krachtige streken geeft ze weer hoe de figuren zich voelen en wie zij zijn. Ze laat voor de toeschouwer genoeg ruimte over voor een eigen interpretatie.

Het werk dat tentoongesteld wordt is uitsluitend gemaakt met olieverf. Iets wat Jose ook blij maakt is het les geven (in haar atelier ) aan jonge schoolkinderen. Hun werk is te bezichtigen in de vitrinekast.

De expositie is te zien van zaterdag 25 maart tot 1 juni 2023.

Jose in haar atelier.