Afbeelding
(Foto: Pixabay)

Column Marcel van Stigt: Een ruime boog

Column

De toenmalige Katholieke Mavo in Amsterdam-Noord, die ik vier jaar lang met mijn aanwezigheid heb verblijd, hield ooit een reünie. Ik heb op deze school mooie tijden beleefd, alleen al omdat het zo’n beetje de laatste school was waar nonnen de dienst uitmaakten, en dus ging ik op weg naar de bijeenkomst met dezelfde verwachtingen als een kind op pakjesavond.

Het werd een diepe teleurstelling. Eenmaal binnen keek ik rond en... herkende niemand. Ik heb nog even in grote vertwijfeling rondgelopen en wat oude foto’s bekeken, maar daarna hield ik het voor gezien. De reünie heeft voor mij hooguit twintig minuten geduurd. 

Ik had het kunnen weten: ik ben namelijk meer iemand van vooruitblikken dan van terugkijken.   

Nee, dan de reünie met een groepje oud-collega’s van mijn vorige werkgever, NCOI Opleidingen. Twee sympathieke dames, vier vreselijk leuke meiden en een bijzonder aimabele vent. 

We troffen elkaar afgelopen vrijdagavond bij Boules & Bites in Utrecht – ik anderhalf uur later dan gepland omdat mijn auto nogal ver in een woonwijk stond en ik bovendien vijfendertig keer over de gracht waar ik moest zijn heen en weer heb gelopen voordat ik in de gaten kreeg dat ik ergens een trappetje af moest omdat het bewuste café zich beneden, pal aan het water bevond. Mijn ex-collega’s hadden de hoop al bijna opgegeven mij nog te zien binnenwandelen. 

Dat we op deze vrijdag jeu de boules gingen spelen was bijna vanzelfsprekend. Tijdens een opruimdag op de afdeling waar ik heb gewerkt waren we, ergens diep in een kast, op een speelgoedsetje jeu de boules-ballen gestuit. 

Het was bijna lunchtijd, het zonnetje scheen en met het vaste groepje waarmee ik normaalgesproken een wandeling over de nabijgelegen Hilversumse hei maakte, doopte ik een grasveldje voor het kantoor om in een jeu de boulesbaan. 

Het werd een dagelijkse routine. Een plezierige invulling van de lunchpauze, gewoon voor de lol. Maar ja, eenmaal aan de beurt wil je toch het beste uit jezelf halen. In het wat hobbelige grasveld, met hier en daar een verraderlijk polletje en kuiltje, zag ik geen kansen. Daarom koos ik voor een bijzondere, bovenhandse worp, waarbij ik de bal een ruime boog liet beschrijven. Het ging soms wel ten koste van een enkele vogel die dacht zonder gevaar laag over te kunnen vliegen, maar het effect was er niet minder om. Met grote regelmaat kwam de bal daar neer waar ik het het zo ongeveer had bedoeld. En dat leverde punten op!

Deze techniek kon ik afgelopen vrijdag vanwege het lage plafond niet gebruiken. Het moest onderhands en dat was nog best een uitdaging. Eigenlijk had ik daar een paar dagen eerder moeten kijken, zoals Max Verstappen vooraf een circuit verkent. Dan had ik mijn tactiek en techniek tijdig kunnen aanpassen. 

Maar vooral had ik dan geweten hoe ik deze zorgvuldig weggemoffelde locatie afgelopen vrijdag meteen had kunnen vinden.

Afbeelding
Internationaal Oekraïnehof in Den Haag Nieuws 5 feb, 10:51
Afbeelding
Twee aanhoudingen bij auto te water in Purmerland 112-nieuws 4 feb, 08:58
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen 2023: overzicht stembureaus in Noord-Holland Politiek 3 feb, 15:07
Afbeelding
Originele Valentijnsdag-cadeaus? 4 x zo maak je dit jaar écht indruk Algemeen 2 feb, 15:32
Afbeelding
'Opa, vertel nog eens over vroeger' Nieuws 2 feb, 09:05
Afbeelding
Recordaantal neushoorns gestroopt in Namibië Nieuws 1 feb, 09:03
Afbeelding
Helene Boeren haakt aan bij Klimaatburgemeester Rik Smit en zet zich in voor verduurzamen woningen Nieuws 31 jan, 14:05
Afbeelding
Feest bij Autobedrijf Nieuwendijk: gekozen tot tweede Renault- en Daciadealer van Nederland Nieuws 31 jan, 09:14
Afbeelding
Hoofdrol voor Rikkie Gieler bij concert Amicitia Uitgaan 30 jan, 14:00
Afbeelding
Jonkies Lions zorgen voor overwinning op Harlemlakers Sport 30 jan, 13:13
Afbeelding
Column Marcel van Stigt: Dode dieren komen hier niet binnen Column 30 jan, 12:52
Afbeelding
D66 Landsmeer gaat voor stabiel en betrouwbaar bestuur Nieuws 30 jan, 11:40
Afbeelding
Gevarieerd zondagmiddagconcert Uitgaan 30 jan, 10:34
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Landsmeer

Op Rodi Landsmeer volg je het laatste nieuws uit Landsmeer. Rodi Landsmeer informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Landsmeer

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Landsmeer in je mailbox.