Henk Veen jubileert - de honderd beste Spo(r)tprenten in een bundel

Nieuws
Henk Veen met zijn bundel.
Henk Veen met zijn bundel. (Foto: Aangeleverd)

MOLENWIJK - Al tien lang maakt de Noord-Amsterdamse kunstenaar Henk Veen tekeningen. Van spijkerbroeken die hij onderkliederde tot fotolijstjes van de Hema, waar hij een tekening zette op de achterkant van het voorbeeldfotootje dat standaard in het lijstje zat. Waarom geen getekend verslag van sportzaken als het geschreven verslag zijn verhaal al verteld heeft? Inmiddels is het uitgegroeid tot een goed gelezen cartoon in de inmiddels zes kranten van Rodi Media en dus was een succesvol idee. Vanwege het jubileum is een bundel verschenen met een selectie van honderd Spo(r)tprenten.  

Tien jaar geleden bedachten Rodi Media en de kunstschilder om de tekeningen te gaan gebruiken voor de sportpagina van het Noord-Amsterdams Nieuwsblad en later het Kompas. Inmiddels zijn ook Nieuwsblad Uitgeest, Haarlems Nieuwsblad en Castricums Nieuwsblad aangehaakt.

Als een ware sportverslaggever krabbelde Henk met zijn tekenmaterialen zijn visie op de wedstrijden met Ajax, Oranje, Tour de France en als toetje de Max Verstappen-gekte in de Formule 1. Als geen sport te verslaan is, beeldt hij graag de nieuwsactualiteit en typisch Amsterdam-Noord uit. Een noordeling kun je uittekenen: apart slag mensen, wonend in het ‘Dorp van Amsterdam’, aan de ‘Noord-side’ van Het IJ. Als rode draad loopt corona door zijn tekeningen. De kunstenaar wil ook die bizarre tijd omzetten in beeld, want de wereld stond daarmee een beetje op zijn kop.

Idool Johan Cruijff

De liefde voor Johan Cruijff en zijn visie blijven leven. Iedereen op deze aardbol verwacht dat hij ieder moment om de hoek kan komen. Zo’n uniek persoon, iedereen heeft hem gekend, zelfs in uithoeken waar weinig tot geen communicatie is. De liefde die Johan had voor ‘zijn kinderen’, die ook de kunstenaar deelt, zorgde er voor dat zij graag met elkaar samenwerkten voor het goede doel, zijn Cruyff Foundation. Het moet iedereen wel opgevallen zijn dat Cruijff ook als rode draad door zijn tekeningen loopt. Maar da’s logisch!

Regelmatig creëerde Henk Veen  acties en vroeg Johan om samen te werken. Maar na één keer schilderen met Henk voelde hij zich al heer en meester en wist hij al snel, met zijn beruchte vingertje wijzend naar de kwast met verf op doek, zijn collega’s in de sport, zoals Guus Hiddink en Marco van Basten, te sturen en te leiden. Hij zou nog wat jaren nodig hebben gehad om zich te perfectioneren, maar dat heeft helaas niet zo mogen zijn. “Jij bent de enige kunstenaar met wie ik ooit samen zal schilderen”, zei Johan Cruijff ooit en hij krabbelde op papier als aandenken aan zijn maatje: ‘Ik was in dit geval een goede assistent van een schilder die past zoals ik denk’. Deze persoonlijke noot met zijn herkenbare eigengereide, eigenwijze, typisch Cruijffiaanse tekst motiveert Henk iedere dag in al zijn doen en laten.

Prijsvraag

Kans maken op een gratis bundel? Doe mee aan de prijsvraag: voorspel van de WK-wedstrijd van Oranje tegen Ecuador (aanstaande vrijdag) de uitslag en mail die, met naam en adres, uiterlijk vrijdagmiddag om 14.00 uur door naar marcelvanstigt@rodi.nl. Uit de inzenders met de juiste uitslag worden twee winnaars geloot, die het jubileumboekwerkje tegemoet kunnen zien.

Ook zijn maatje en acteur Peter Faber, die hij geïnspireerd heeft om ook te tekenen en schilderijen te maken, heeft in het boekje een speciaal woordje neergezet. Evenals tekeningen van zijn bijzondere vrienden Piet Keizer en de geliefde burgemeester Eberhard van der Laan. Voor altijd in de kunstenaar zijn hart.

Sponsoring

Manager/echtgenote Freeda: “Dankzij de sponsors is het jubileumboekje mogelijk gemaakt en konden we tekeningen bundelen. Met grote dank aan VkW Projects, Imago Print Sign & Display, Plus Vreeswijk, Technisch Buro Klomp, Endymion Amsterdam, Going to the Max BV, IJskoud BV en de kranten van Rodi Media, die natuurlijk ook zijn uitgetekend in dit boekje, als een mooi sluitstuk voor deze unieke verzameling, die met groot plezier door de lezers van de krant en fans zijn gelezen. Dank voor iedereen zijn steun en complimenten en de kans die de krant de kunstenaar heeft gegeven door een plek te geven in de kranten van Rodi Media. Wij kijken uit naar de volgende vijf jaren wat de kunstenaar allemaal voor ons in petto heeft.”

Het jubileumboekje bemachtigen? Stort € 19,84 euro (inclusief € 4,84 verzendkosten) op rekening NL40INGB0001980428 ten name van H. Veen te Amsterdam. Mail naar het mailadres kunstschilderhenkveen@chello.nl je naam en adres waar het boekje naar toe opgestuurd mag worden. 

Zodra het bedrag is binnengekomen wordt het boekje direct op de post gedaan. Ophalen in het atelier mag ook. Zie voor meer informatie website www.henkveen.nl en www.henkveen.com.