Weerstand tegen woonbotenplan neemt toe; Kees Teeken maakt namens huiseigenaren Violierweg ook bezwaar

Nieuws
Kees Teeken heeft vanaf zijn balkon een riant uitzicht op water en groen. Zo wil hij het graag houden.
Kees Teeken heeft vanaf zijn balkon een riant uitzicht op water en groen. Zo wil hij het graag houden. (Foto: Rodi Media/MvS)

LANDSMEER – Eenentwintig woonboten in de Gortersloot? Niet als het aan vijftien huiseigenaren ligt die samen comfortabel in een appartementencomplex aan de Violierweg wonen. Hun riante uitzicht op de sloot en het aangrenzende ongerepte groen de rust en de stilte willen ze niet kwijt. Als voorzitter van de huiseigenarenvereniging heeft Kees Teeken bij 11 Makelaars, die met het plan is gekomen, bezwaar aangetekend en de gemeente daarvan in kennis gesteld. Binnenkort maakt hij gebruik van de mogelijkheid om tijdens een commissievergadering in te spreken. Hij voegt zich daarmee bij Joost van der Wal en Rinus Weisz, die op 11 april al inspreken en hun bezwaren kenbaar maken.

Door Marcel van Stigt

Een zonnige middag in Landsmeer. Vanaf het balkon van Kees en Annemarie Teeken, wonend op de tweede verdieping van een appartementencomplex aan de Violierweg, toont het natuurschoon rond de Gortersloot zich in volle glorie. Een meerkoet dobbert op zijn gemak voorbij en trekt een lang V-spoor in het water, op tien meter afstand gevolgd door een eend. Aan de overkant ligt een groene strook vol struiken en bomen. Vogels die zich daar hebben verstopt zingen onbekommerd hun mooiste lied. Een kraaienfamilie bouwt hoog tussen wat takken een nest.

Zodra de zon zich nadrukkelijker laat zien zit het echtpaar hier elke ochtend om zo de dag plezierig te beginnen. Kopje koffie binnen handbereik, luisteren naar het gekwetter van de vogels, genieten van de rust. Mede daarom zijn ze hier tweeëntwintig jaar komen wonen, om dit te beleven. 

Maar daar dreigt nu een eind aan te komen. Een donkere wolk trok voorbij toen ze vorige maand een brief ontvingen, waarin ze werden uitgenodigd voor een bijeenkomst voor de presentatie van een ambitieus plan van 11 Makelaars: eenentwintig woonboten in de Gortersloot.

“Het was een wonderlijke bijeenkomst”, aldus Kees Teeken. “Er werden foto’s getoond van de plannen en de aanwezigen konden vragen stellen. Daarna ging een formulier rond dat je kon invullen als je een voorstander van het plan was. Dat was even slikken. Want we worden hier elke dag wakker met de vogeltjes en genieten van de rust, de vrijheid en de natuur die aan de gang is. Ik dacht eerst dat er een proefballonnetje zou worden opgelaten. Maar het is zeer serieus. Ik heb de indruk dat het plan zich in een vergevorderd stadium bevindt.”

De vijftien bewoners van het appartementencomplex aan de Violierweg zijn hier unaniem verre van enthousiast over en hebben besloten via hun voorzitter bezwaar aan te tekenen. Ze blijken niet alleen in hun weerstand te staan. Joost van der Wal heeft zich ook al gemeld om in te spreken. Hij treedt op namens een aantal bewoners van de kruidstraten aan de overkant en wil het stuk grond langs de sloot behouden en omdopen tot een natuur- en educatiepark. Ook inwoner Rinus Weisz draagt de flora en fauna aldaar een warm hart toe en gaat inspreken. Kees Teeken: “Dit gaat de hele buurt aan en we trekken samen op.” 

De betrokken bewoners van de Violierweg zien een hoop ellende op zich afkomen als het plan doorgaat. Wie op de begane grond woont heeft nu nog alle privacy, maar dat is voorbij zodra de woonboten er komen te liggen. Dan zitten ze vol in het zicht. De vrijheid moet worden ingeleverd, geluidsoverlast dreigt en al het groen zal verdwijnen. De bewoners kijken dan niet meer uit op bomen en struiken, maar op woonboten en hun bewoners. Bovendien is volgens Teeken de grond vervuild. Daar kun je beter vanaf blijven in plaats van alles overhoop te halen. Los daarvan laat het bestemmingsplan volgens Teeken niet toe dat daar mag worden gebouwd.

Teeken: “Als dan ook nog de sloopplannen rond de Aalscholverstraat doorgaan gaat de hele wijk op de schop. Dan haal je het landelijke karakter uit het dorp. En nu snap ik heel goed dat in Landsmeer woningen moeten komen zodat de kinderen hier kunnen blijven, maar doe dat ergens waar niemand er last van heeft. Die plekken zijn er.”

Maar dus niet bij de Gortersloot. Teeken: “We gaan de politiek van diverse kanten benaderen. We gaan de confrontatie aan.”

Rust, stilte en natuurschoon.