Tessa in haar element.
Tessa in haar element. (Foto: aangeleverd)

Wervershoofse Tessa Neefjes geplaatst voor WK Gravel

Algemeen

Als eerste Nederlandse neemt Tessa Neefjes uit Wervershoof deel aan de allereerste WK Gravel in oktober. De datum en locatie hiervan is nog niet bekend. Door te winnen in het Franse Milau won Tessa een ticket naar het WK.

De UCI presenteerde onlangs de nieuwe serie van gravelwedstrijden - de UCI Gravel World Series - met wedstrijden op vier continenten. “Ik zag het bericht online dat er een nieuw WK werd georganiseerd en dat rijders zich daarvoor kunnen plaatsen. Zelf doe ik aan wegrijden, mountainbiken, stealthracen en cyclocross (veldrijden). Ik heb het idee dat met gravelen alles samenkomt”, zegt Tessa. 

Frankrijk

Tessa reed 5 juni in Milau en kwam na een 130 kilometer solo als eerste over de meet. “Het parcours had alles in zich: eerst een lange wegklim van acht kilometer, daarna een lang stuk weg over het asfalt, vervolgens een asfaltdaling en een asfaltklim. De volgende uitdaging was technisch rijden door rotspartijen, toen kwam de discipline mountainbiken goed van pas. Aan het einde van de rit een lange, steile klim en als laatste een veldrijtraject. Elke discipline die ik beoefen zat in de koers. Ik won de wedstrijd en plaatste mij voor het WK Gravel in oktober.”

Gravelen

Gravelen is in populariteit enorm gegroeid de laatste jaren en ook populair bij wedstrijdrenners die op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen. Het concept van de nieuwe gravelserie is gebaseerd op dat van de bestaande UCI Gran Fondo World Series waar deelnemers een plek kunnen verdienen voor de jaarlijkse wereldkampioenschappen Gran Fondo. 

Bij elke wedstrijd van de UCI Gravel World Series kwalificeert de beste 25% van de mannen en vrouwen van elke leeftijdsgroep zich voor de WK Gravel. Het enige verschil met het concept voor Gran Fondo is dat professionele renners ook kunnen deelnemen aan de evenementen en zich kunnen kwalificeren voor het WK.

Afwisselend weer

Verschillende continenten betekenen verschillende weertypes. “De weersomstandigheden wisselen, vaak zijn het uitersten. In Amerika, was het erg koud met veel regen en in Frankrijk erg heet, 36 graden. Ik vind het juist erg mooi dat het rijden wat extra zwaarder wordt. Je moet daar goed tegen kunnen, mentaal is het af en toe wel afzien. Vroeger heb ik bij mijn vader op het land gewerkt, hij heeft een eigen pioenenbedrijf. Dat waren lange dagen en hard werken. Misschien dat daar de grondslag is gelegd”, lacht de sportvrouw.

Genieten

Tessa blijft het fietsen op diverse locaties geweldig vinden en geniet van haar trainingen. “Die afwisseling maakt het voor mij heel erg leuk. Daarnaast heb ik nog een eigen bedrijf, op afstand in het buitenland kan ik ook werken en gaat alles gewoon door. Er worden in totaal twaalf wedstrijden gereden voor de plaatsing voor het WK. In april werd al een manche verreden op de Filipijnen en in mei was een wedstrijd in Australië. Millau was de derde manche. Ik ben al geplaatst, dat is mijn doel dus ik ga niet overal rijden, Amerika is best ver weg. Om goed aan de start te verschijnen bij het WK Gravel rijd ik, om me goed voor te bereiden, ook wegwedstrijden en gravelwedstrijden in Nederland. De eerstvolgende koers voor het WK wordt op 18 juni in Polen verreden. En in Nederland vindt er een wedstrijd plaats op 17 september in Veenhuizen en 18 september in Ranxo in Spanje. Uiteraard sta ik dan aan de start.”

Afbeelding
Gravelen past goed bij Tessa Neefjes.
Afbeelding
Workshop ‘Leren luisteren’ in Medemblik Algemeen 9 aug, 16:15
Afbeelding
Stoombootrondvaart op IJsselmeer vanuit Medemblik Algemeen 9 aug, 15:00
Afbeelding
Waterweek Medemblik in de Oosterhaven Algemeen 9 aug, 14:40
Afbeelding
Bowlen in Medemblik Algemeen 9 aug, 12:02
Afbeelding
21e editie Lions Opmeer-Medemblik Golf Open in Wervershoof Algemeen 8 aug, 19:00
Afbeelding
Kermisbrieven bekijken en toren beklimmen tijdens zomertentoonstelling Aartswoud Algemeen 8 aug, 13:16
Afbeelding
Cursus ‘Omgaan met pubers’ in Medemblik Algemeen 8 aug, 10:11
Afbeelding
Auto met twee inzittenden belandt in het water bij Opperdoes 112-nieuws 6 aug, 19:07
Afbeelding
Geruchtenstroom draait op volle toeren na arrestatie David Mendes da Silva Algemeen 6 aug, 15:51
Afbeelding
Lisa leest voor Vrijwilligerspunt Partnerbijdrage 4 aug, 08:30
Afbeelding
Actrice en singer-songwriter Noa Zwan uit Medemblik is bezig bijtje Algemeen 4 aug, 08:00
Afbeelding
Open podium op 28 augustus in Ben in Broek Uit 3 aug, 09:14
Afbeelding
Met elkaar rouwen tijdens een wandeling in gemeente Medemblik Algemeen 2 aug, 14:15