Stichting Wal Events presenteert Operation Medemblik - 'Oorlog dat nooit meer! Vrijheid doorgeven aan volgende gen

Nieuws

MEDEMBLIK – Als het aan Lars Rustenburg en Willem van Heijningen van Stichting WAL Events ligt, wordt er op de hele wereld nooit meer oorlog gevoerd. "Met dank aan de veteranen en oorlogsslachtoffers leven Nederlanders in vrijheid. Hopelijk geven wij door aan volgende generaties, dat we onze vrijheid moeten blijven koesteren", verklaart Willem (53).
Operation Medemblik vindt op 17 en 18 juni plaats op twaalf locaties in Medemblik. "Deze plekken worden door re-enactors omgekleed tot Tweede Wereldoorlog displays, met allerlei materiaal van toen. En meer dan honderd originele WOII voer- en vaartuigen zoals: trucks, jeeps, motoren, stormboten, landingsboten, kanonnen en zelfs tanks en een watervliegtuig!", zegt Lars (22).

Levende geschiedenis

"Re-enactors zijn hobbyisten die een historisch persoon uitbeelden, ook wel levende geschiedenis genoemd", vertelt Lars enthousiast. "Ze dragen originele kleding, schoeisel, wapens en uitrusting en beelden Duitse, Amerikaanse en Engels-Canadese soldaten uit. Ook komen re-enactors die verzet of burgers uitbeelden, dit alles met gepast respect. Deze mensen voeren allerlei acties uit, zoals: spionage, battles, afluisteroperaties en troepentransport." Voordat een actie plaatsvindt, worden bezoekers door 'crowdmanagers' gevraagd zich buiten de actiezone te begeven.
Beachlanding

"Op beide dagen wordt om 13.00 uur een Beachlanding gehouden op de Vooroever. De Geallieerden proberen met een vloot van vijftien boten en amfibische voertuigen vaste voet aan land te krijgen, door de Duitsers daar te verjagen", verklapt Willem.
Red Ball Express
"De Red Ball Express was een transportoperatie tijdens de WOII om de soldaten aan het front te bevoorraden", meldt Lars. "Tijdens Operation Medemblik wordt de Red Ball Express nieuw leven ingeblazen om de bezoekers via een vaste route met WOII voertuigen langs de Geallieerde locaties te transporteren.
Naamsverandering

"Voorgaande edities heette dit spektakel Evenement 40-45, georganiseerd vanuit Stoomtram Hoorn-Medemblik en voor een groot deel bedacht door Henk Coehoorn van Collection 39-45", vertelt Willem. "Ik was hier destijds als veiligheidscoördinator bij betrokken."Lars: "Als deelnemer van de vorige edities zag ik verbeteringen en wilde graag aan het volgende evenement meehelpen. Henk gaf aan dat hij na drie jaar als hoofdorganisator het stokje wilde overdragen. Willem en ik besloten dit samen op te pakken om dit gedachtegoed niet te verliezen. Door het wegvallen van Stoomtram Hoorn-Medemblik als medeorganisator, viel ook het vervoer tussen Medemblik, Opperdoes en Twisk weg. Willem en ik besloten het spektakel naar Medemblik te verplaatsen en daar meer locaties te zoeken. Vandaar de passende naam Operation Medemblik."
Veteranen

Tijdens de afgelopen elf maanden hebben Willem en Lars veel medewerking gekregen vanuit allerlei instanties en bedrijven. Willem: "De grootste eer voor ons is dat gemeente Medemblik besloot Veteranendag 2017 op zaterdag 17 juni te houden. Burgemeester Streng legt op beide dagen om 11.00 uur bloemen neer op de twee oorlogsmonumenten die Medemblik-stad rijk is. Daarnaast reikt de burgervader zaterdag om 12.00 uur Nobelprijs speldjes uit aan een aantal veteranen op de Vooroever."
Beleef het mee

Nieuwsgierig geworden? Kom 17 en/of 18 juni naar Medemblik. De bezoekerskaart voor een actieve en leerzame dag kost slechts 10 euro. De opbrengsten worden besteed aan de vele onkosten van het evenement. Met deze kaart krijgt een bezoeker toegang tot alle twaalf locaties en stapt de hele dag in en uit in de WOII voertuigen van de Red Ball Express.
Belangrijk

"Het is voor de veiligheid belangrijk dat iedere bezoeker de fiets of auto neerzet op de gratis centrale parkeerplaats, waar tevens iedereen een bezoekerskaart kan kopen", legt Lars uit. "Op de website is alle belangrijke informatie te vinden over parkeren, bezoekerskaart, bezienswaardigheden en de plattegrond."
"We hopen veel mensen tijdens Operation Medemblik te zien, om samen met alle deelnemers en onze vrijwilligers een mooi evenement te beleven", besluit Willem.
www.operationmedemblik.nl
www.facebook.com/OperationMedemblik