Jubileumboek Stichting Familie Van der Kooij

Nieuws
Diverse leden van de familie Van der Kooij in ’t Woudt.
Diverse leden van de familie Van der Kooij in ’t Woudt. (Foto: GvW-T)

Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Stichting Familie Van der Kooij is er onlangs een jubileumboek verschenen. Het boek werd gepresenteerd in ’t Woudt omdat het geslacht Van der Kooij ooit, vanaf 1690, op de Hofwoning in ’t Woudt gewoond en gewerkt heeft. Bep van der Spek – van der Kooij, een van de bestuursleden van de stichting zorgde ervoor dat de boekpresentatie ook daadwerkelijk in ’t kleinste dorpje van Nederland kon plaatsvinden.

Gemma van Winden-Tetteroo

De familie Van der Kooij richtte in 1973 niet alleen een stichting op maar brengt ook elk kwartaal het magazine ‘De Eendenkooi’ uit. Leden van de alsmaar uitbreidende familie gingen op zoek in archieven en er werden steeds meer familiebronnen gevonden, zelfs teruggaand tot 1490! Jarenlang werden er adressen uitgewisseld, nieuwe donateur/leden aan de stichting toegevoegd en er verschenen interessante verhalen en wetenswaardigheden in ‘De Eendenkooi’ over familieleden. Er bleken van lieverlee duizenden Van der Kooij’en te zijn. De takken verspreidden zich van noord tot zuid Nederland.

Eendenkooikers

Meerdere keren werd er een reünie of familiedag georganiseerd, met name in Maasland vanwege de talloze familieleden in Delfland. Er kwamen honderden Kooijen vanuit heel Nederland en zelfs uit het buitenland bijeen. De belangstelling voor genealogie van de familie Van der Kooij groeide en groeide. Het voorouderlijke onderzoek leverde steeds meer aanknopingspunten op! De diverse stammen van de familie hadden één ding gemeen: ze hadden oorspronkelijk vrijwel allemaal het beroep van eendenkooiker uitgeoefend! Steeds meer vrijwilligers uit de al talrijke familie gingen op zoek naar genealogische informatie. Niet alleen archieven maar ook telefoonboeken, overlijdensberichten, kranten en moderne media werden doorgespit. De stichting bracht naast De Eendenkooi ook diverse boekwerken en andere documenten uit die in het verleden veelal nog met de typemachine werden vervaardigd. Oude foto’s lardeerden de teksten.

Veelzijdig

De familie blijkt heel actief en met zoveel leden is het niet verwonderlijk dat men nogal eens in het nieuws komt. Zo was de enige Nederlandse overlevende van de ramp met de Herald of Free Enterprise in 1987 ene Arie van der Kooij. Er waren priesters, skûtsjezeilers, boeren, schaapsherders, autohandelaren, kunstschilders, artsen, ach eigenlijk kwamen alle denkbare beroepen wel bij de afstammelingen van de oorspronkelijke eendenkooikers voor. Ook Elfstedenrijders. En er is een familiewapen dat onder andere terug te vinden is op de toegangspalen van de Leeuwenwoning in Maasland.Door de jaren heen werden steeds weer de genealogieën zorgvuldig bijgewerkt, onder andere door de Schipluidense Bep van der Spek – van der Kooij, en haar zus Carla.

Bakermat

Ondanks het familiemagazine was er zeker ook behoefte om een jubileumboek te schrijven voor het vijftigjarig bestaan van de stichting. Oud-bestuurslid Simon van der Kooij, inmiddels ruim 80 jaar jong, begon aan dit monnikenwerk. Hij is drie jaar lang heel intens met deze klus bezig geweest. “Maar het moest ook leesbaar zijn! Daarom ben ik heel erg blij dat Heleen Vrijhof de eindredactie voor haar rekening heeft genomen en zij heeft er een prachtig boek van gemaakt.” Heleen is getrouwd met een Groningse Van der Kooij en zij is sinds kort ook bestuurslid van de stichting. “Het voelde als een hele verantwoording voor datgene wat de oorspronkelijke schrijver mij heeft toevertrouwd,” zo meldde Heleen bij de presentatie van het boek. De zussen Bep en Carla van der Kooij tekenden voor het uitzoeken en aandragen van heel veel foto’s en andere interessante documenten om het boek ’50 jaar Stichting Familie Van der Kooij’ nog aantrekkelijker te maken.

De twee auteurs met het prachtige eindresultaat: het jubileumboek.