Leer communiceren met koeien in het Rundveemuseum

Nieuws
Bezoekers van het Rundveemuseum kunnen beter leren communiceren met de koeien.
Bezoekers van het Rundveemuseum kunnen beter leren communiceren met de koeien. (Foto: aangeleverd)

AARTSWOUD - Bezoekers van het Rundveemuseum kunnen zondag 21 april beter leren communiceren met de koeien, zowel in het weiland als in de stal van het museum in Aartswoud. Leonie Cornips zal in twee sessies uitleggen hoe de lichaamstaal van een koe werkt en ook dat het geloei van een koe van alles kan betekenen. De sessies beginnen om 13.30 en 15.00 uur. Per ronde kunnen er 25 personen worden toegelaten. Als de sessie in het weiland is, wordt van de bezoekers verwacht dat ze goed ter been zijn.

Leonie Cornips doet als bijzonder hoogleraar taalcultuur al een aantal jaren serieus onderzoek naar de communicatie van koeien. Zij doet veldwerk op verschillende bedrijven en leert steeds meer bij. Er is vastgesteld dat koeien veel verschillende geluiden kunnen produceren. Volgens Leonie zeggen koeien zachtjes hallo tegen andere koeien, maar ook tegen mensen die ze herkennen en die ze beschouwen als lid van de kudde. Daarin zijn weer een aantal patronen te herkennen. Leonie is nieuwsgierig naar die verbanden en zal de toehoorders op 21 april zeker anders naar het loeien van koeien laten luisteren en vooral naar het gedrag van koeien leren kijken. Maar of we ze allemaal gaan verstaan? Er zal nog veel onduidelijkheid zijn, maar het begin is er. Koeien loeien tenslotte niet voor niets, dus is het mooi als we ze beter begrijpen.

Reserveren

Het Rundveemuseum Aat Grootes is te vinden aan de Schoolstraat 43 in Aartswoud. De entree is 4 euro, voor kinderen van 4 tot 12 jaar is dat 2 euro. Vrienden van het museum hebben vrij toegang. Voor bezoek kun je reserveren via www.rundveemuseum.nl.