Hans en Astrid volgen 7000 km hun hart naar Gambia

Nieuws
Hans en Astrid met de bus en de Gambiaanse vlag.
Hans en Astrid met de bus en de Gambiaanse vlag. (Foto: Han Giskes )

PURMEREND/GAMBIA - Hans en Astrid Willemsen uit Purmerend hebben zeven jaar geleden, tijdens een vakantie, hun hart verpand aan Gambia. Sindsdien gaan ze elk jaar terug, maar lui vakantie vieren doen ze er niet meer. Na een bezoek aan het binnenland die eerste keer, en een confrontatie met de enorme armoede aldaar, stoppen zij hun energie in het verzamelen en uitdelen van kleding, schoolspullen etc., en in het lokaal aankopen en uitdelen van voedsel. Begin januari volgend jaar gaan zij hoogstpersoonlijk hun grootste bijdrage afleveren, een bus voor rolstoelvervoer. Een tocht van 7000 kilometer dwars door Afrika. Waar wederom projecten als nieuwe toiletgebouwen en schoolbanken wachten. Zij zijn nog op zoek naar sponsoren die willen bijdragen in de brandstofkosten en de projecten.

Hans en Astrid rijden rolstoelbus van Breidablick naar Gambia, sponsoren zijn van harte welkom

“Die eerste keer in Gambia maakte zoveel indruk op ons dat we het jaar erop weer terug gingen”, vertelt het echtpaar. “De mensen, het land; we voelden ons gelijk heel erg thuis. De tweede keer dat we er waren ontmoetten we Lamin, een taxichauffeur die ons meenam het binnenland in. Daar begonnen we dingen te delen, kleine beertje voor baby’s, paracetamol, rijst. Het breidde zich eigenlijk steeds verder uit.”

Moestuin bij school is maaltijd voor de kinderen

“Via Lamin met wie we goed bevriend zijn geraakt, kwamen we in contact met een school die wij nu sponsoren en met de dorpen eromheen die we voorzien van rijst. Een paar jaar geleden hebben we bij de school een moestuin opgezet. Die kinderen krijgen vaak geen eten thuis, zoveel armoede heerst er, en op deze manier hebben ze in ieder geval op school een maaltijd. Deze wordt redelijk goed bijgehouden, ze kunnen er nog steeds van eten, dus dat is een geslaagd project. En belangrijk, zoals Lamin ons duidelijk maakte: je kunt het beste de mensen helpen zichzelf te helpen.”

Tekst loopt door onder afbeelding


Lolly’s en ballonnen voor de schoolkinderen.. (Foto: aangeleverd )

Leermiddelen

Elk jaar voor ze afreizen verschepen Hans en Astrid een flinke lading kleding die ze hier hebben ingezameld, maar ook bijvoorbeeld schoolspullen en leermiddelen voor de opleiding verpleegkundige. Om deze tijdens hun verblijf uit te delen. “Het geeft ons heel veel voldoening”, zeggen ze bescheiden. “En je moet ergens beginnen.”

Bus van Breidablick

Ze blijven flink lobbyen voor spullen en durven te vragen. Dus toen Hans, al jaren werkzaam als vrijwilliger bij Stichting Breidablick in Middenbeemster, hoorde dat zij hun personenbus gingen vervangen zag hij kansen voor Gambia. Daar treffen hij en Astrid regelmatig invalide kinderen die door hun handicap niet naar school kunnen, en voor wie zo’n rolstoelbus een uitkomst zou zijn. Hij trok gelijk aan de bel. “Het antwoord was direct; dat gaan we doen Hans!”, zegt hij blij.Je kunt het beste de mensen helpen zichzelf te helpen

De bus is voorzien van een lift en er kunnen rolstoelen worden ingereden. Maar er moest wel wat aan gebeuren. Maar ook daarbij kregen zij hulp. CarTeam Autobedrijf Garant nam de kosten voor alles wat vernieuwd moest worden voor zijn rekening. “Zij vonden dit zo’n mooi initiatief, daar wilden ze geen geld voor vragen”, zegt Hans.

Veel spullen nodig

En zo wordt nu de reis gepland. In een kleine drie weken 7000 kilometer afleggen om de personenbus af te leveren in Gambia, samen met Jan Nijhof, een kennis uit Gambia die technisch aardig onderlegd is. “Met ons tweeën vonden we het toch te gevaarlijk”, zegt Hans. “En mocht er iets zijn met de bus dan is Jan daar handiger in.” Ter sponsoring stonden ze tijdens de Open Dag op Hemelvaart bij Breidablik met bakkersproducten uit de bakkerij waar Hans werkt. “Een groot deel van de opbrengst, een paar duizend euro, krijgen wij voor Gambia. En niet alleen voor de reis, we willen graag nieuwe toiletgebouwen neer laten zetten bij de school, en daar ook schoolbanken laten maken. Een flink project waar we zelf bij willen zijn. Ook staat de waterput droog en zijn er veel schoolspullen nodig.” 

Tekst loopt door onder afbeelding


Op pad met een kofferbak vol met rijst. (Foto: aangeleverd )

Mooie initiatieven

Er zijn veel helpende handen, zoals een cliënt van Breidablick die hen de gehele opbrengst schonk van zijn zelf verkochte schilderijen. Op 27 augustus staan ze nog op de rommelmarkt van de Hazepolder waar ze voor dit doel allerlei creatieve spullen gaan verkopen, en daarna zet Astrid nog een actie op in verpleeghuis Vreugdehof waar zij werkt. Terwijl ze ondertussen onverdroten doorgaan met het inzamelen van kleding en andere benodigdheden.

Al zeven jaar bezig

Na zeven jaar eigen activiteit zoeken ze nu de publiciteit omdat ze wat hulp nodig hebben voor de brandstofkosten voor de lange reis, maar ook voor de daar op te zetten projecten. Bijdragen zijn welkom op het speciale bankrekeningnummer dat voor dit doel is geopend.

Gevaarlijke reis

Zien ze niet op tegen die lange, en zo op het eerste gezicht best gevaarlijke reis? Hans: “We hebben er ook lang over nagedacht. We hadden misschien ook de bus wel kunnen laten verschepen natuurlijk, maar toen Jan zich aansloot besloten we te kiezen voor het avontuur. En we gaan ons goed voorbereiden.”

Bijdragen?

Wie een bijdrage wil leveren aan de reis en projecten van dit bijzondere echtpaar kan dat doen via bankrekening: NL91 INGB 0103693904, t.n.v. A.M Stikvoort. “Er gaat geen cent in onze eigen zak, en ook in Gambia zelf letten wij op de centjes”, benadrukt Astrid nog. Eventueel meer informatie kan via: jjmwillemsen57@live.nl.


Kleding uitdelen onderweg. (Foto: aangeleverd)