Jeugdopleiding van Alphense Boys wordt alom geprezen

Sport
Alphense Boys kan uitkomen tegen Ajax. Hier onder 15 in actie.
Alphense Boys kan uitkomen tegen Ajax. Hier onder 15 in actie. Foto: aangeleverd door Paul Bahlmann

ALPHEN AAN DEN RIJN- De jeugdopleiding van Alphense Boys behoort al jaren tot de beste van Nederland op amateurniveau. Sterker nog, voor de derde achtereenvolgende keer is die uitgeroepen tot de allerbeste. Die uitverkiezing wordt geregeld door vakblad De Voetbaltrainer op basis van het aantal selectieteams dat uitkomt in de hoogste landelijke divisies.

Theo van Egmond

Paul Bahlmann is een van de mensen bij de club die mede verantwoordelijk is voor de successen. Al zesentwintig jaar functioneert hij bij Alphense Boys als technisch coördinator jeugdselecties. “Toen ik destijds stopte als hoofdtrainer ben ik voor deze functie gevraagd en ik doe het dus nog steeds. En nog altijd met heel veel plezier. Ik ben heel trots wat we met zijn allen hebben bereikt hier in de afgelopen jaren. Soms knijp ik mezelf in de armen om te weten of het echt wel waar is allemaal.”

Bij Alphense Boys wordt met de opleiding van talenten niet in eerste instantie aan het clubbelang gedacht. “We willen er alles aan doen om talenten hun dromen te doen uitkomen. Daarom zorgen we ervoor dat alle faciliteiten daarvoor worden geboden zoals goede gekwalificeerde trainers. Ook die trainers kunnen hier werken aan een stap omhoog en zich in de kijker spelen van betaald voetbalclubs.’’ Omdat Alphense Boys op dit gebied zo’n goede naam heeft hoeft de club amper meer zelf extern te gaan scouten. Paul: “Jaarlijks houden we in samenwerking met Feyenoord een talentendag en daarvoor melden zich jongens aan uit het hele land. Echt honderden moeten we afwijzen omdat we de stelregel hanteren dat de reistijd niet langer dan een half uur mag zijn.’’

“Het zou zo maar kunnen dat we na de kerst uitkomen tegen topclubs”

Dat talentvolle jongelui zich bij Alphense Boys daadwerkelijk kunnen ontwikkelen blijkt wel uit de belangstelling van de profclubs. “Elke zaterdag staan hier wel een stuk of zes, zeven scouts en een bvo (betaald voetbal organisatie). Na het afgelopen seizoen zijn ondanks de voetballoze coronaperiode negentien spelers door een bvo binnen gehengeld. Op dit moment spelen drie?nzeventig ex-Alphense Boys-jongens bij een bvo van wie er achttien een contract hebben getekend.’’

Het paradepaardje is momenteel de O21. Het team van trainer Eli Wattimury en zijn assistenten Hicham Rbii en Patrick van Nijnatten komt als enige amateurclub uit in divisie 2 BVO. Inmiddels is gewonnen van Roda JC, Vitesse en Excelsior en staat het team op de tweede plaats. In deze klasse van acht clubs promoveren de bovenste twee naar divisie 1 BVO, het allerhoogste niveau. “Het zou zo maar kunnen dat we na de kerst in die klasse uitkomen tegen clubs als Ajax, Feyenoord, PSV. Dat zou wat zijn zeg.’’ Voor O16 en O15 geldt dat al. Die selecties hebben in hun klassen dezelfde tegenstanders. Het betreft Ajax, Feyenoord, PSV, AZ, Vitesse, Sparta en NAC. O18, O17 en O13 acteren in klassen met bijna allemaal profclubs. 

Je zou zeggen dat de KNVB trots is op clubs als Alphense Boys, maar daar merkt Bahlmann weinig van. Integendeel zelfs. “Als profclubs bij elkaar jonge talenten weghalen, moeten ze daarvoor behoorlijke vergoedingen betalen. Bij amateurclubs kunnen ze die gratis oppikken. Dan wordt voorbij gegaan aan alle opleidingskosten die daarvoor zijn gemaakt. Met ingang van volgend seizoen verplicht de bond amateurclubs die aan de hoogste landelijke competities deelnemen trainers in dienst te nemen met de opleiding UEFA-A. Belachelijk. Dat kan geen enkele amateurclub betalen. Bij Alphense Boys zouden we er dan vier nodig hebben. Alleen de opleiding kost al elfduizend euro.’’ Toch wil de club alles in het werk stellen om het hoge niveau van de opleiding vast te houden. “We willen jongelui immers in staat stellen hun dromen te realiseren.”