GroenLinks: maximaal snelheid 30

Nieuws
GroenLinks-commissielid Gé Kapteijn (derde van links) wil dat 30 kilometer per uur de norm wordt.
GroenLinks-commissielid Gé Kapteijn (derde van links) wil dat 30 kilometer per uur de norm wordt. Foto: GroenLinks Alphen aan den Rijn

ALPHEN AAN DEN RIJN-GroenLinks Alphen aan den Rijn heeft donderdag 9 december een motie ingediend om de maximumsnelheid te verlagen naar 30 kilometer per uur in straten waar een hogere snelheid ‘onveilige situaties oplevert’. Volgens de partij zijn er verschillende manieren om dat te realiseren: variërend van een herinrichting van de straten tot creatieve oplossingen zoals tijdelijk groen en het verbreden van fietspaden. De motie wordt behandeld in de gemeenteraadsvergadering van donderdag 16 december.

GroenLinks-commissielid Gé Kapteijn legt uit waarom zijn partij de motie indient: “Maar liefst 80 procent van het aantal verkeersslachtoffers valt op wegen waar je 50 kilometer per uur mag rijden. Dat is veel te veel. Er is bewijs dat een lagere maximumsnelheid leidt tot minder verkeersongevallen, vooral onder kinderen en ouderen. Bovendien wordt de stad een stuk fijner en leefbaarder als auto’s worden afgeremd: de lucht wordt schoner, er is minder lawaai, en het is prettiger spelen, lopen en fietsen.”

De motie van GroenLinks is onderdeel van een grotere beweging in de politiek: in 2020 nam de Tweede Kamer namelijk al een motie aan die stelt dat een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur op termijn de norm wordt binnen de bebouwde kom. Als het aan Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht ligt, mag je in de steden straks nergens harder dan 30 kilometer per uur rijden. De steden hebben de overheid bovendien gevraagd om op te schieten met het aanpassen van de regelgeving voor deze 30 kilometer-norm, zodat de invoering met minder kosten gaat gepaard.

Bewoners

De fractie van GroenLinks vindt het belangrijk dat de gemeente nauw samenwerkt met de bewoners om het verlagen van de snelheid in bepaalde straten te realiseren. “Het aanpakken van een straat is maatwerk”, zegt Kapteijn. “Het is bovendien goed om voorrang te geven aan de meest onveilige straten en straten waar de bewoners het meest betrokken zijn. Op plekken waar de kosten voor het aanpassen van de straat nog te hoog zijn, kan de gemeente samen met bewoners creatieve oplossingen bedenken om de veiligheid en leefbaarheid te vergroten.”

Tijdwinst

Of het door het verlagen van de maximumsnelheid niet te lang gaat duren om met de auto van A naar B te komen? “Nee hoor”, zegt Kapteijn. ‘”Die tijdswinst bij een hogere snelheid is een illusie. Je staat gewoon stil bij het volgende stoplicht. Het weegt niet op tegen het veiliger en vriendelijker maken van de woonwijken. Volgend jaar wil GroenLinks verder in gesprek met bewoners over wat er nog meer kan gebeuren om de bebouwde kom leefbaarder te maken.”