Sinterklaasintocht in Boskoop een heel groot feest

Nieuws
Enorme drukte tijdens de aankomst van de pakjesboot met Sint en Pieten bij de hefbrug in Boskoop.
Enorme drukte tijdens de aankomst van de pakjesboot met Sint en Pieten bij de hefbrug in Boskoop. (Foto: Morvenna Goudkade

BOSKOOP – Het was zaterdag één groot feest. Aan de vooravond van nieuwe coronaregels mocht de Sinterklaasintocht nog doorgaan. Jong en oud liep uit voor de Sint en Pieten. Iedereen zong mee, danste mee en genoot van het aloude volksfeest. Zonder enige wanklank. “Zo blij met dit Sinterklaasfeest.” 

Morvenna Goudkade

Het loopt tegen twee uur ’s middags als de scheepstoeter klinkt. Het zware geluid galmt over het water en brengt een golf van opwinding teweeg. Hij komt eraan, de stoomboot van Sinterklaas! Honderden mensen hebben zich dan al verzameld rondom de hefbrug; daar zet Sint voet aan wal. Families staan op het brugdek en aan beide oevers van de Gouwe. Kinderen uitgedost met Pietenmutsen of Sinterklaasmijters kijken gespannen hoe de grote pakjesboot nadert. Dan klinkt de scheepstoeter opnieuw. Haast je, Sinterklaas is er bijna!

Opzwepende klanken vanaf de stoomboot: Sinterklaas, wie kent hem niet? Op de kades wordt al meegedanst. Op de Galerij staan de families Shew-Atjon, Van der Vlugt en Van Koulil, met de kinderen. Peggy Shew-Atjon is er met man Erwin en dochter Charlee (8). “Ik houd hiervan”, zegt Peggy. “Zo gezellig dit, echt dorps. De kinderen kijken er naar uit en ik ook.” Anneli van Koulil (10) staat bij Isis van der Vlugt (11). Dorian van Koulil en Wes van der Vlugt (8) kijken over de reling hoe de boot met Sint en Pieten gaat aanleggen. Wes vindt het ‘heel leuk’ dat Sinterklaas er is. “Om de cadeautjes”, roept de 8-jarige. 

Pietendans op bordes bij burgemeester

De koets voor Sint staat al klaar, maar het duurt een tijdje voor de goedheiligman kan instappen. Het is een gekkenhuis bij de brug, iedereen wil Sint zien en iedereen wil pepernoten. De Pieten, van pikzwart tot roetveeg en alles daartussen, delen zakjes uit. Er zijn niet alleen mannelijke Pieten, ook de vrouwelijke variant in Pietenjurk is van de partij. Als Sint eindelijk bij de koets is aangeland, gaat het in optocht naar het oude raadhuis. Voorop muziekkapel De Baggerbeugels, achter de koets heel veel ouders met kinderen. Bij het raadhuis aangekomen, staat burgemeester Liesbeth Spies al op het bordes. ‘’Heel fijn dat Sinterklaas er is”, zegt Spies. “Heel fijn dat de burgemeester het heeft goedgevonden”, vindt de Sint. Of de kinderen vanavond al hun schoen mogen zetten, informeert de burgemeester. Sint heeft goed nieuws: “Ja, ze mogen zelfs twee schoenen zetten.”

Dan is het tijd voor een Pietenoptreden. Die blijken een dans te hebben ingestudeerd, met veel ‘naar links, naar rechts’. Iedereen danst en zingt mee. Daarna worden nog Sinterklaasliedjes gezongen en maakt Sint zich op voor een rondgang door het dorp. Die gaat gepaard met veel foto’s en selfies. Families met allerlei achtergronden, Nederlands, Marokkaans, Pools, Surinaams, Antilliaans, maken foto’s of willen met Sint en Pieten op de foto. Peggy Shew-Atjon geniet: “Zo blij met dit Sinterklaasfeest.”

De domper komt voor veel mensen later op de dag. Als de vrolijke foto’s gepost zijn op Facebook en Instagram. Want deze platforms beoordelen foto’s met Zwarte Piet als ‘blackface’ en dus haatdragend. Sinds augustus vorig jaar zijn afbeeldingen van Zwarte Piet verboden. Na de intocht regent het teleurgestelde reacties op de sociale media, zoals van Yvonne Uittenbogaard. Zij beheert Facebookpagina Boskoop Toen En Nu en heeft een filmpje van de Pietendans gepost, op het bordes van het raadhuis in tegenwoordigheid van burgemeester Liesbeth Spies. Haatzaaien, is het oordeel van Facebook, dat het filmpje om deze reden verwijdert. Uittenbogaard is onthutst en later ‘heel boos’. “Het was juist een heel fijne dag, mensen hadden plezier en waren allemaal met elkaar verbonden.”

Sint in het Boskoopse centrum, waar hij met veel kinderen en ouders op de foto gaat.