Taart voor winnende klas bij Tuinbouw Battle

Nieuws
Groep 8 van de St. Michaëlschool wint de winterbattle: 'Iedereen aan het gillen'.
Groep 8 van de St. Michaëlschool wint de winterbattle: 'Iedereen aan het gillen'. Foto: St. Michaelschool

HAZERSWOUDE/ALPHEN – Wekenlang verzorgden ze hun kerstboompjes tot het tijd was om ze te versieren en te verkopen. En toen was de vraag: wie heeft het meeste geld opgehaald? Inmiddels is de uitslag bekend. De wintereditie van de Tuinbouw Battle voor basisscholen is gewonnen door groep 8 van de St. Michaëlschool in Hazerswoude-Dorp. Groep 8A van de Meridiaan in Alphen is tweede.

Morvenna Goudkade

De scholen zijn inmiddels met vervroegde kerstvakantie, maar gelukkig kon nog op tijd de winterbattle worden afgesloten. Op de winnende school zijn de kinderen dolblij, vertelt juf Natalie Lakerveld, die samen met juf Ciska van Dreumel lesgeeft aan groep 8. 

De kinderen waren allemaal aan het gillen

“De kinderen hebben een verkoopmarktje georganiseerd en daar alle kerstboompjes verkocht, 40 boompjes voor € 10,-- per stuk. Met wat fooi erbij hebben ze € 405,55 opgehaald. Het hoogste bedrag van allemaal, hoorden we.”

Oud-kwekers Gert Rijkaart en André van Zoest gingen de winnende klas vorige week verrassen met taart. Het tweetal gaf eerder al gastlessen op de scholen, samen met Helma van der Louw en Anja van Tilburg, van de Greenport Boskoop. “Het was ontzettend leuk”, blikt Rijkaart terug. “We hadden een afspraak gemaakt met de juffen, maar de kinderen wisten nergens van. Dus toen wij met taart de klas binnenkwamen, was iedereen door het dolle heen. Ook de kinderen die buiten op het schoolplein aan het spelen waren, kwamen allemaal voor de ramen staan.” Grinnikend: “Ze waren allemaal aan het gillen.” De klas in Hazerswoude-Dorp heeft het heel goed gedaan, vindt de kweker. “Op het schoolplein hadden ze kraampjes gemaakt en toen hebben ze die versierde boompjes hartstikke duur verkocht. Maar dat is wel gelukt, dus een knappe prestatie.”

Dan zie je hoe zo’n sluipwesp een luis opeet

Helma van der Louw is ook enthousiast. Zij bezocht eerder de Meridiaan in Alphen. “Kinderen blijken heel geïnteresseerd in groen. Er is heel aandachtig geluisterd bij de gastlessen.” Lachend: “In onze presentatie lieten we bijvoorbeeld zien hoe het gaat bij biologische gewasbescherming. Hoe je luizen kunt bestrijden in de planten door inzet van sluipwespen. Dan zie je hoe zo’n sluipwesp een luis opeet. De kinderen vonden dat bloedinteressant; ze zaten met open mond te kijken.” Volgens Van der Louw is de Tuinbouw Battle zeer succesvol. “Het doel is om de groene sector onder de aandacht te brengen. Dat blijkt bij kinderen heel goed aan te spreken. Wij vertellen ook wat er allemaal mogelijk als je in het groen wilt werken, we hebben een lijst met beroepen. Dat vinden de scholieren ook heel interessant, want het gaat veel verder dan wat ze denken. Het is niet alleen kweker, maar ook inkoper, verkoper, marketingspecialist, technicus, computerspecialist, automatiseerder, noem maar op.” Van der Louw heeft zelf veel ervaring in de sector. “Je kunt je hart ophalen, je kunt de hele wereld overreizen, op handelsmissies gaan, nieuwe markten ontdekken. Of je kunt je hart ophalen aan innovaties, techniek en automatisering.” Ze mogen haar weer vragen voor de volgende battle, belooft de Boskoopse. Dat geldt ook voor de kwekers: “Wij houden ons aanbevolen”, zegt Rijkaart enthousiast.

Op de St. Michaëlschool weten ze al wat ze met hun verkoopbedrag van ruim 400 euro gaan doen: dat gaat in de pot voor de werkweek. Volgend jaar gaat groep 8 naar Texel en daar hebben ze nu al heel veel zin in. “We kunnen nu nog meer leuke dingen doen.”