‘Hardlopen, dat geeft mij echt een geluksgevoel’

Nieuws
Bij Leen Harkes (72) gaan de hardloopschoenen regelmatig uit de kast voor een training of duurloop. "Het houdt me gezond en fit."
Bij Leen Harkes (72) gaan de hardloopschoenen regelmatig uit de kast voor een training of duurloop. "Het houdt me gezond en fit." (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP/HAZERSWOUDE – Sporten? Best lastig tijdens een lockdown, want sportscholen zijn dicht en sportverenigingen zijn beperkt. Op de bank blijven zitten dan maar? Leen Harkes (72) moet er niet aan denken. Hij gaat lekker hardlopen, want dat kan altijd. Leen liep in zijn leven een aantal marathons, maar dat doet hij nu niet meer. Hij wordt ‘een dagje ouder’: “Ik houd het nu bij halve marathons.”

Morvenna Goudkade

Leen is behalve hardloper ook boomkweker. Hij groeide op in een kwekersgezin in Hazerswoude-Dorp. “Mijn vader en ooms waren boomkweker, dus mijn broers en ik zijn ook boomkweker. Vroeger had je geen beroepskeuzetesten en dat soort dingen. Je ging naar de tuinbouwschool in Boskoop en je werd kweker.” Hij heeft daar nooit spijt van gehad. “Ik geniet van mijn beroep. Je eigen boompjes kweken is het mooiste wat er is.”

Ik geniet van een duurloopje door het Bentwoud of Spookverlaat

Leen had zijn kwekerij in Boskoop en toen hij er een stuk land bij kon kopen, liet hij daar een huis bouwen. “Dat is 23 jaar geleden, toen zijn we in Boskoop gaan wonen.” Hij is getrouwd met Nel; ze hebben twee dochters en inmiddels zijn er ook kleinkinderen. 

Was hij altijd al zo sportief? “Nee, helemaal niet. Tijdens mijn militaire dienst bleek ik goed te kunnen hardlopen; toen deed ik mee aan de Nederlandse militaire kampioenschappen. Maar na mijn diensttijd ben ik helemaal gestopt. Pas op mijn veertigste heb ik het weer opgepakt.”

U mag nooit meer hardlopen, zei de orthopeed

Hij legt uit: “Een van mijn broers deed af en toe een prestatieloop en dat vond ik ook wel leuk, dus ik ging mee. Toen ben ik lid geworden van de atletiekvereniging, want ik wilde echt goed leren hardlopen.”

Leen ging in training voor marathons. “Bij AV’47 in Boskoop gaven ze marathontraining, bovenop de gewone trainingen. Ik ben daar nog steeds lid en ik train daar ook. Momenteel hebben we speciale tweetallen-trainingen.” Leen liep zo’n 21 marathons, waaronder tien keer de marathon van Rotterdam. “Tegenwoordig loop ik halve marathons. Maar ik geniet ook enorm van een duurloopje van 16 kilometer door het Bentwoud of door het Spookverlaat. Ik ben heel blij dat ik kan doen; het houdt me gezond en fit. Ik sta daardoor positief in het leven en werk ook nog gewoon op mijn kwekerij.” In 2013 scheurde hij een pees. “Ik zat zes weken in het gips. Daarna zei de orthopeed: U mag straks weer wandelen, maar u mag nooit meer hardlopen. Nou, dat was me wat. Ik miste het heel erg. Na een paar jaar dacht ik: ik ga het toch weer een halfuurtje proberen. Het ging best goed. Stiekem heb ik het hardlopen toch weer opgebouwd en had ik nergens last meer van.”

Als het doorgaat, loopt hij in maart weer de Plassenloop in Reeuwijk. “Dat is 15 kilometer, die heb ik al vaak gelopen en ook wel gewonnen, in mijn leeftijdsgroep dan, hè?” Dat hij ‘een dagje ouder’ wordt, weerhoudt hem niet om de hardloopschoenen aan te trekken. “Ik ga niet als een zoutzak op de bank zitten. Ik wil nog steeds een prestatie neerzetten. Op de club loop ik soms wedstrijdjes tegen jeugd en dan win ik regelmatig. Dat motiveert wel, haha.” Voor Leen is buitensporten het mooiste wat er is. “Ik zou zelf nooit naar de sportschool gaan, dat binnensporten vind ik benauwd. Ik wil buiten, in de frisse lucht.” Hij vertelt over het effect van hardlopen, de endorfine die wordt aangemaakt. “Hardlopen, dat geeft mij echt een geluksgevoel. En als ik dan ‘s avonds een biertje pak, dan heb ik het echt verdiend.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 369