De jaarkalender is weer verschenen

Algemeen
Een van de twee foto’s in de kalender, die molen De Hoop laten zien.
Een van de twee foto’s in de kalender, die molen De Hoop laten zien. ((Foto: P.J. Both. ))

Grappig. Bij de eerste drie maanden op de nieuwe jaarkalender staat Gebiedscommissie Rozenburg vermeld. Op woensdag 16 maart zijn er verkiezingen voor de gemeenteraad en de nieuwe dorpsraad. Dus staat er bij de volgende negen maanden: Dorpsraad Rozenburg.

Door Kor Kegel

De jaarkalender 2022 is uitgebracht door de gebiedscommissie, maar zo voelt het al half als een cadeautje van de dorpsraad nog voordat hij gekozen is. De installatie van de dorpsraad is op woensdag 20 april, meldt de jaarkalender. Ook alle vergaderdata van de dorpsraad worden genoemd. Voorts vermeldt de kalender de nationale feestdagen en verjaardagen van enkele leden van het Koninklijk Huis en voorts als Rozenburg in carnavalstijd Smokenburg wordt, de datum van het bombardement op Rotterdam én het einde van de Tweede Wereldoorlog alsmede de Dag van Europa, Veteranendag, Coming Out Day en Koninkrijksdag.

De jaarkalender is weer verschenen in een oplage van duizend exemplaren. De kalender bevat uitsluitend foto’s die door de Rozenburgers ingezonden zijn. De voorflap was al bekend. Het is een foto die Yvonne Boer maakte van de grote R die bij de veerpont staat als Rotterdamse-Rozenburgse groet aan de passagiers en de scheepvaart. De foto bij de maand januari toont een foto van schaatsers op de Rembrandtsingel, gemaakt door Martinus de Jong. Bij februari zien we een foto van iets verderop; P.J. Both fotografeerde de bevroren singel die evenwijdig aan de Ruysdealstraat loopt en op de Rembrandtsingel uitkomt.

Voor de maand maart is Jan Oosterboer de Prof. Gerbrandyweg afgegaan om bijna aan het eind een foto in omgekeerde richting te maken van het Botlekbos, AVR Afvalverwerking en het bloeiende dijklichaam langs Het Scheur. Je ziet een bouwkraan bij de Blankenburgverbinding in aanleg en een glimp van de veerstoep.

De aprilfoto is van Wiebe Pannekoek, die – uiteraard op de Landtong Rozenburg – een contrastrijke foto maakte. Twee Schotse hooglanders grazen tegen het decor van het op een na grootste heavy-liftschip in het Calandkanaal.

De foto bij mei toont weer de Rembrandtsingel, nu van bovenaf gezien en in voorjaarspracht. De foto is gemaakt door Diny van der Hoeven-Breman. Bij juni zien we een veerboot vertrekken naar Maassluis, gefotografeerd door René van den Beemt. Juli laat de Rozenburgsebrug zien. Zo is de spoorbrug van het Theemswegtracé bij de Rozenburgsesluis gaan heten (de andere nieuwe spoorbrug over de A15 kreeg de naam Zwartewaalsebrug). De foto van de Rozenburgsebrug is gemaakt door Danyell Onbehauen-Frigge.

Mariska Kerklaan fotografeerde de Dorpstuin aan de Zandweg en die foto is bij de maand augustus geplaatst. Bij september kwam een foto van Ria Kok die de rode brug in het Calandpark vastlegde; de rode bessen ernaast zijn bewust scherper gemaakt, wat de brug deed vervagen. Antoinette Lenting fotografeerde de ingang van de begraafplaats aan de Molenweg; deze staat bij oktober.

De voor november gekozen foto is van de hand van Sebastian Grzegorz en laat het Calandkanaal bij zonsondergang zien, passend bij het najaar. De decemberfoto laat de kerstverlichting zien op het Raadhuisplein met het anker aan de Molenweg op de voorgrond – gefotografeerd door Patrick Wanders.

Als toegift staat op de achterflap een foto van de Beertjes in het park aan het eind van de Raadhuisstraat; de foto is gemaakt door Jenny van Hoorn-Singewald. De achterflap bevat ook belangrijke telefoonnummers en mailadressen.