Rozenburgse Reddingsbrigade viert 50-jarig bestaan paar keer

Nieuws
Vrijwilligers van de Reddingsbrigade bouwden in 1982 een onderwatercabine, zodat er lessen konden worden verzorgd met het thema ‘auto te water’. De cabine wordt nog altijd gebruikt.
Vrijwilligers van de Reddingsbrigade bouwden in 1982 een onderwatercabine, zodat er lessen konden worden verzorgd met het thema ‘auto te water’. De cabine wordt nog altijd gebruikt. (Foto: archief brigade.)

Met een aantal gezellige activiteiten voor de leden en vrijwilligers viert de Rozenburgse Reddingsbrigade deze week het 50-jarig bestaan. “Het gehele jaar door zullen we verschillende activiteiten hebben, dus niet alleen deze week,” zegt penningmeester Erik Braspenning.

Door Kor Kegel

Dinsdag genoten de leden in De Rozenburcht van een speelavond, gisteren was er koffie met wat lekkers voor de volwassen leden en morgen zal er weer een speelavond zijn voor de leden. “Over activiteiten gedurende de rest van het jaar zijn we nog aan het brainstormen,” zegt Erik Braspenning.

Paula Coppejans zit al bijna veertig jaar in het bestuur. Haar vader was betrokken bij de oprichting van de Reddingsbrigade. Het had te maken met de komst van zwembad De Zeehond in 1971. Het was een buitenbad aan de Rivierenlaan en er werden door badmeester Hil van Dijk plannen gesmeed om ook een binnenbad te realiseren. Samen met een groep enthousiastelingen werden er allerlei acties georganiseerd om geld in te zamelen, zoals de verkoop van glazen voor De Zeehond overdekt.

In het buitenbad verzorgden badmeester Van Dijk en zijn personeel flink wat zwemlessen. Het leidde tot oprichting van zwemvereniging De Zeehond ’73 voor wedstrijdzwemmen en waterpolo. Omdat er rond Rozenburg veel wateren zijn, werd ook besloten tot het oprichten van een reddingsbrigade. Op donderdag 31 januari 1974 werd de oprichtingsvergadering gehouden. Voorafgaand hadden enthousiaste jongeren een opleiding gehad van de badmeester in het buitenbad. In de winter van 1973-1974 werd er getraind in de gymzaal bij de Christelijke Mavo.

Inmiddels was de bouw van het binnenbad gestart. De feestelijke opening vond plaats in september 1974. Op een dieplader van de firma Qualm werd er een boot naartoe gereden. Op die boot stonden Maarten Vrolijk, Commissaris der Koningin in Zuid-Holland, en de Rozenburgse burgemeester Harm Sloots. Ze verrichtten de officiele opening door in de boot de 25 meter van de ene naar de andere kant af te leggen. Uiteraard werden zij begeleid door de eerste leden van de Rozenburgse Reddingsbrigade.

De vereniging groeide uit tot zeshonderd leden op het hoogtepunt. In het begin verzorgde het personeel van het zwembad de opleidingen. Dat werd overgenomen door vrijwilligers die de interne opleiding tot jeugdinstructeur via de KNBRD hadden gevolgd. De brigade werd geleid door vrijwilligers. Zowel de leden van het bestuur en de technische commissie als de (jeugd)instructeurs zetten zich geheel belangeloos in om de Rozenburgse jeugd op te leiden in het reddend zwemmen en vooral ook in met plezier zwemmen.

“Als vereniging hebben we meegedaan aan de carnavalsoptochten in het dorp, wedstrijden in de regio en zelfs landelijk, de jeugddagen die door de KNBRD werden verzorgd en uiteraard ook alle nachtmarathons die toentertijd werden gehouden,” vertelt Paula Coppejans. “Bij de nachtmarathon op Rozenburg waren we zelf een van de organiserende partijen. Het jaarlijkse afzwemgebeuren was ook altijd een groot festijn.”

“Het was altijd een gezellige sfeer in De Zeehond dankzij de gemotiveerde leden. Er werden steeds meer (jeugd)instructeurs opgeleid en de band met het personeel van het zwembad is altijd gebleven. Veel van onze instructeurs hebben ook in het zwembad gewerkt in de vakanties en de weekenden, veelal naast hun studie of reguliere werk.”

Van het huidige bestuur zijn vijf leden lid vanaf de tijd dat zij bij de brigade kwamen zwemmen in de jaren zeventig. Twee bestuursleden komen van buitenaf, maar zijn ook al lange tijd lid van de vereniging. Paula Coppejans: “In de loop der jaren hebben we er ook een tak snorkelen bij gekregen. Deze leidt liefhebbers op de vrijdagavond op voor het NOB-diploma snorkelen. Ook geven we zwemles aan volwassenen die eindelijk de stap hebben genomen om alsnog te leren zwemmen. Onder persoonlijke begeleiding wordt hen de zwemkunst bijgebracht.”

Helaas, zegt ze, is de algehele tendens dat verenigingen minder leden tellen dan vroeger. “Wij hebben daar ook mee te maken. Gelukkig kunnen we nog altijd overeind blijven. We zijn er zeer trots op dat we al vijftig jaar met enkel vrijwilligers een vereniging kunnen runnen. Als vereniging willen we laagdrempelig blijven, zodat iedereen kan komen zwemmen. De contributie willen we dan ook niet al te hoog maken, maar door de stijgende huurprijzen van De Rozenburcht zijn we gedwongen de prijzen jaarlijks iets te verhogen. Momenteel krijgen we nog subsidie, die gebruikt wordt om de huur van het zwembad te kunnen betalen. Er is nog altijd sprake van dat de subsidie wegvalt. Dat wordt een groot probleem voor het voortbestaan van de vereniging.”