Een glas in loodraam maken in de Grote Kerk.
Een glas in loodraam maken in de Grote Kerk. ((Foto: aangeleverd))

Veel activiteiten voor de jeugd tijdens Open Monumentendag

ALKMAAR - 14 september Open Monumentendag. Staat ie al in de agenda? In Alkmaar gaan die dag 76 monumentale deuren voor u open. Verder is er een uitgebreid activiteitenprogramma. In deze rubriek belichten we elke week een bijzonder monument of interessante activiteit. Deze keer: het uitgebreide jeugdprogramma met prikkelende activiteiten.

Wie denkt dat Open Monumentendag alleen leuk is voor volwassenen, heeft het mis. Juist voor de jeugd is er in Alkmaar altijd veel te beleven. Zo kun je de toren in de Hof van Sonoy beklimmen of de Accijnstoren aan de Bierkade en als je niet bang bent in het donker, is de bunker uit de Tweede Wereldoorlog aan de Wilhelminalaan jouw uitdaging! Maar er is meer! In pakhuis De Koopman aan het Fnidsen kun je met een hijswiel een zak naar de zolder hijsen of een echte ouderwetse houten spijker zagen en schaven. Bij Molen D in Oudorp kun je de molenaar helpen met zeilen voorleggen en kruien. En als je het raadsel in de Molen van Piet oplost, kun je aan het eind van de dag een beloning ophalen in de Grote Sint Laurenskerk.

Activiteiten Grote Kerk

Ook in de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar, waar tevens het informatiepunt is, valt heel wat te beleven voor de jeugd. Zo kun je bij de modelspoorclub je conducteursdiploma halen op de miniatuur treinbaan. Je kunt zelf een glas-in-loodraampje maken en je kunt je eigen monument tekenen op een hoodie. En lukt het jou om de juiste archeologische scherven bij elkaar te puzzelen en te plakken? Ook dat kan in de Grote Kerk.
Verder zijn er verschillende speurtochten en kun je, als je meer dan drie 'schatten' fotografeert in De Grote Kerk, zelf een leuke schat verdienen bij de kraam van de organisatie. Lees en download het complete jeugdprogramma op https://www.erfgoedalkmaar.nl/openmonumentendag/

Programma

Naast de verschillende jeugdactiviteiten, zijn er ook maar liefst 76 monumenten die je op 14 september gratis kunt bezoeken. Het programmaboekje is, samen met de routegids en de plattegrond verkrijgbaar bij onder meer de bibliotheken, de VVV's, de Grote Kerken en de grotere musea. Of download de digitale versie op https://www.erfgoedalkmaar.nl/openmonumentendag/

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten