Het is een gezellige boel op het podium.
Het is een gezellige boel op het podium. ((Foto: Leontine Mols))

Join the band sessie in Koel310 in Alkmaar

ALKMAAR - "Zo'n tweeënhalf jaar geleden zijn Gert-Paul van der Horst en ik begonnen met het organiseren van zogenaamde 'jointhebandsessions' in Koel310", zegt Wim Kingma, evenals Gert-Paul als gitarist regelmatig te horen in diverse bands. "Omdat ik al jaren gitaarles geef, weet ik als geen ander dat publieke optredens voor beginnende muzikanten vaak niet zijn weggelegd. Er zijn wel jamsessions, maar die beginnen negen van de tien keer met een blues en wordt niet afgemaakt. Om deze beginnende muzikanten toch een podium te bieden, bedachten wij het concept 'jointhebandsessions' waarin nummers worden gebracht met een kop en een staart."

Kingma en Van der Horst noemen de 'jointhebandsessions' gekscherend een goed georganiseerde chaos, maar het gaat hier wel om een 'chaos' die zeer succesvol is gebleken. De afgelopen jaren is Jointhebandsessions er namelijk in geslaagd om honderden mensen gratis een gezellige muzikale dag te bezorgen. Kingma: "Je kunt het zien als een 'gereguleerde' jamsessie waarbij een vaste band van geoefende muzikanten een van tevoren vastgelegde lijst muzieknummers ten gehore brengt, ondersteund door zoveel mogelijk wisselende 'meespelers'. Dit kunnen amateur-zangers en -zangeressen zijn, maar ook instrumentalisten: drummers, gitaristen, bassisten, saxofonisten, percussionisten. Via een linkje naar YouTube kunnen de deelnemers de liedjes thuis instuderen."

Gezellige middag

Voor zowel meespelers als publiek is de activiteit gratis. "Het repertoire wisselt, maar is meestal te scharen onder rock, soul, muziek uit de jaren zestig, de jaren tachtig, maar ook moderner werk komt langs. Voor jonge deelnemers vormden de 'jointhebandsessions' soms een eerste podiumervaring én de opmaat naar het lidmaatschap van een echte band. Het leuke is dat we ook zagen dat oudere deelnemers hun muziekinstrumenten van zolder haalden om weer eens na vele jaren voor een publiek te spelen. Omdat alle nummers van het begin tot het einde worden gespeeld, heeft het publiek ook een leuke middag."

Zonder verplichtingen

Deelname is zonder verplichtingen. Gert-Jan van der Horst (die ook als presentator tijdens de jointhebandsessions optreedt, red.): "We stellen nooit eisen aan deelnemers. Ben je drie weken geleden begonnen met gitaarlessen, dan mag je meedoen. Heb je jarenlang bandervaring, dan ook. Plezier maken is het enige wat verplicht is bij de 'jointhebandsessions'. Wij en onze deelnemers zijn namelijk van mening dat dát het enige is wat ertoe doet als het om muziekmaken gaat."

Megasessie

Naast de maandelijkse sessies - die steevast nokvol zitten - organiseerden Kingma en Van der Horst tweemaal een 'mega-sessie' in de grote zaal van Koel310. "We onderhouden een supergoeie relatie met de mensen van Koel310, die ook meteen in waren voor zo'n XL-sessie. Dus in plaats van de 200 man die er normaal gesproken op af komt, trokken we nu zo'n 600 à 700 bezoekers waarbij twee bands op twee podia ervoor zorgden dat er non-stop muziek te horen was. Zo werd de vaart er goed ingehouden en konden vele muzikanten hun kunnen tonen."

Broedplaats

Na een afwezigheid van ruim zes maanden vindt zondag 26 januari weer een sessie plaats in Koel310. Van der Horst en Kingma: "Deze zondagmiddag zijn er maar liefst 120 inschrijvingen van muzikanten die mee willen doen. Wij hebben de deelnemers weer voorzien van zo'n 30 nummers die deze middag worden gespeeld in de meest uiteenlopende samenstellingen. Naast een broedplaats voor muzikanten, is de sessie altijd een en al gezelligheid voor jong en oud. We gaan er zeker mee door, maar dan wel in een iets lagere frequentie. De organisatie is bijzonder intensief, dus we gaan van een keer per maand naar een keer per kwartaal. Alle mensen die erbij betrokken zijn, doen dat op vrijwillige basis en daar zijn we trots op. Het is voor iedereen een hobby, maar wel eentje die goed georganiseerd is."

Gratis toegang

De aanvang zondag is 14.00 uur en de klanken klinken tot de klok van 17.00 uur. Muziekliefhebbers zijn van harte uitgenodigd. De toegang is uiteraard gratis! Van tevoren een idee krijgen? Kijk dan op www.jointhebandsessions.nl, waar ook foto's en filmpjes van de diverse sessies zijn te vinden.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten