Gewelfde Stenenbrug nadrukkelijk in beeld voor Truus

Algemeen
De kans is groot dat dit de plek wordt voor het beeld van Truus Wijsmuller. De fraaie foto is gemaakt door Rein Schouten.
De kans is groot dat dit de plek wordt voor het beeld van Truus Wijsmuller. De fraaie foto is gemaakt door Rein Schouten. (Foto: Rein Schouten)

ALKMAAR - De Gewelfde Stenenbrug wordt waarschijnlijk de nieuwe locatie voor het grote standbeeld van Truus Wijsmuller. Eerder werd gedacht aan een plek bij de de brug naar het Fnidsen, maar die is door kabels en leidingen in de grond een stuk ingewikkelder. De gemeente laat in een reactie weten dat er op de brug geen hinder is van kabels en leidingen. Bovendien rekent de gemeente op maatschappelijk draagvlak voor deze alternatieve locatie. De authentieke lantaarn op de brug krijgt dan een nieuw plekje in de stad. Het beeld wordt 21 april - op Truus' geboortedag - onthuld.

Leen Spaans, oud-voorzitter van de Historische Vereniging Alkmaar (HVA) en drijvende kracht achter project 'Tante Truus', ziet deze locatie helemaal zitten. "Een prachtplek! Een regelrechte A-locatie. Stel je eens voor dat je vanaf de Langestraat dit prachtige beeld ziet staan van Truus en die kinderen. Ook dit is dichtbij het geboortehuis van Truus, want zij werd geboren aan de Mient op nummer 14, waar nu restaurant 1480 huist."

Redder

Truus Wijsmuller is de redder van duizenden Joodse kinderen. De geboren Alkmaarse regelde na de Kristallnacht in 1938 dat Joodse kinderen uit Europa naar Engeland konden vluchten. Ze bezocht hoogstpersoonlijk SS'er Adolf Eichmann in Wenen en kreeg het voor elkaar dat ze een groep van 600 Joodse kinderen mee naar Engeland mocht nemen. Meerdere kindertransporten volgden en wist zo het leven te redden van 10.000 kinderen. In 1912 verhuisde Truus naar Duivendrecht.

Documentatie

Waarom het Alkmaarse gezin naar Duivendrecht verhuisde, ontdekte Leen Spaans bij het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies), waar hij onderzoek doet naar 'Tante Truus', zoals ze liefkozend werd genoemd door de kinderen om haar heen. "We konden maar niet verklaren waarom het gezin verhuisde, maar haar vader werd in Duivendrecht directeur van een fabriek in esoterische oliën. Gelukkig is het veel documentatie over Truus Wijsmuller en het is verbazingwekkend wat deze vrouw allemaal voor elkaar kreeg. 'De tank' is een andere bijnaam van haar en deze kwalificatie schets haar karakter goed. Ze speelde een belangrijk rol in het verzet en kreeg zelfs van Yad Vashem de onderscheiding Rechtvaardige onder de Volkeren. Voor deze onderscheiding is ze veel geïnterviewd, waardoor er veel documentatie beschikbaar is. Sommige interviews werden ook opgenomen, dus er zijn zelfs geluidsfragmenten. Daarop klink ze met deftige volzinnen een beetje als Koningin Wilhelmina. Ze komt heel overtuigend en vastberaden over. Het is écht een heel bijzondere vrouw die op indrukwekkende wijze iets heeft betekend voor de samenleving. Onlangs verscheen 'De laatste trein naar vrijheid', van de Amerikaanse schrijfster Meg Waite Clayton. Een historische roman waarin wordt verteld hoe Truus Wijsmuller het eerste Kindertransport van Wenen naar Londen organiseerde. Eerder vertelde Truus zelf ook over in haar biografie 'Geen tijd voor tranen'.

Museum

Op dit moment is het beeld bij de bronsgieter waar de drie losse delen nog uitharden. Die worden binnenkort uit het gips gehaald en aan elkaar gelast, waarna de lasnaden weer gepolijst worden. Enkele weken voor de onthulling van het beeld, komt er een pop-up museum aan Laat 131 (naast Sissy-Boy). Begin april komt er een speciale krant over Truus en is er een lespakket in de maak voor basisscholen.