Start Alkmaar's drafseizoen met eerste meeting van het jaar

Algemeen
Kees de Groot (l) en mede-organisator Robin Goudsblom.
Kees de Groot (l) en mede-organisator Robin Goudsblom. (Foto: vincentdevries.nl)

ALKMAAR - Na de succesvolle doorstart van de baan op 6 oktober en 29 december leeft het 'drafgevoel' weer onder de paardenliefhebbers. Zondag 1 maart vindt de eerste koersdag van het jaar plaats met in totaal negen koersen. Het thema van de dag is 'Dag van de fokkerij'. Het betreft een live dekhengstenshow met elf hengsten die gezamenlijk meer dan 4.000.000 verdiend hebben.

Het bestuur van de SEDA, de organisatie die sinds kort de paardenkoersen in Alkmaar (en alle activiteiten hierom heen) organiseert, kijkt met veel vertrouwen uit naar de meeting van zondag. "De afgelopen twee koersdagen was het beide keren 'volle bak' op onze mooie drafbaan. Vaste bezoekers, maar ook heel veel nieuwe bezoekers, vonden de weg weer terug naar Alkmaar. Het was alsof oude tijden weer herleefden. Er stonden zelfs rijen bij de kassa. Echt iedereen was super enthousiast, een teken dat Alkmaar en de drafbaan een toekomst hebben." Aan het woord is Kees de Groot, voorzitter van de SEDA.

Goede bloedlijnen

Voor de meeting van 1 maart is er weer alles aan gedaan om de liefhebbers een mooie dag te bezorgen. Rondom de negen koersen die worden verreden, staat deze dag in het teken van de fokkerij. Om paardenkoersen te verrijden zijn namelijk voldoende koerspaarden nodig. Dit kan alleen als er elk jaar genoeg jonge paarden worden geboren. Fokkers van jonge dravers zijn dus van groot belang om het paardenbestand in de toekomst op stand te houden. De fokkers laten hun fokmerries 'dekken' door dekhengsten. Deze dekhengsten zijn vaak de kampioenen uit de sport. Alleen hengsten met hele goede bloedlijnen (afstamming), een glansrijke carrière en een mooi exterieur, komen in aanmerking voor het 'certificaat' dekhengst.

Statige dekhengsten

Het bestuur van de SEDA heeft ervoor gezorgd dat nagenoeg alle dekhengsten die in Nederland en België ter dekking staan, acte de présence geven op 1 maart. Na de tweede en vierde koers worden deze dekhengsten getoond aan het publiek. De bezoekers zullen zich kunnen vergapen aan deze veelal prachtig uitziende, statige, dekhengsten.

Blikvanger

Blikvanger is Abano As, een internationale crack, die in zijn carrière meer dan 2.000.000 euro verdiend heeft. Dit paard heeft zelfs ooit de Prix D'Amerique gewonnen in Parijs. Dit is de meest prestigieuze koers ter wereld. Elke fokker droomt ervan zo'n paard te fokken. Interessant detail is dat Abano As in mede bezit is van een Noord-Hollandse eigenaar.

Dekken van merries

Daarnaast zijn er hengsten uit de omgeving, maar ook uit andere delen van het land aanwezig om getoond te worden aan het Alkmaarse publiek. Uit België is er ook belangstelling; Zo is Jerry Mom, een Belgisch paard dat momenteel furore maakt als draver op de Franse banen, aanwezig. Jerry Mom combineert dit jaar het dekken van merries met het deelnemen aan de koersen.

Prachtig uitzicht op de baan

Naast het aanschouwen van de dekhengstenshow en de negen koersen, is het goed toeven op de drafbaan. Kees de Groot legt uit: "In de ochtend (tussen 10.00 en 12.00) is er voor alle geïnteresseerden in de fokkerij een symposium waar zeven sprekers een presentatie geven onder het motto 'het fokken van paarden heeft een toekomst!' Vanaf 13.00 uur hebben de bezoekers de mogelijkheid om in het restaurant, met prachtig uitzicht op de baan, de koersen te volgen. Specialiteit van de dag zullen vers gemaakte Brownies zijn. Afgelopen twee keer was het restaurant bomvol. Dus reserveer, of kom op tijd. In de hal onder de tribune is een sfeervolle bar en een eetgedeelte met dit keer ambachtelijk gemaakte poffertjes als attractie. Overigens hebben alle koersen een koerssponsor, deze sponsors genieten met hun relaties van een mooie dag in het sponsorhome. Fijn om te zien dat de sponsors de drafbaan massaal ondersteunen. En natuurlijk de club van 100 die inmiddels is uitgegroeid tot bijna 250 enthousiaste leden. Deze leden hebben vrij toegang en ontvangen elke maand een nieuwsbrief met alle actualiteiten."

Historie

Voor de wedders onder de bezoekers is er overigens prachtig nieuws. Vanaf 1 maart worden alle koersen op Alkmaar aangeboden bij de Franse wedtotalisator ZEturf. Dat betekent dat de Franse wedders online kunnen wedden op de paardenkoersen in Alkmaar. Het voordeel voor de wedders in Nederland is nu dat de gezamenlijke wedpoule beduidend groter wordt. Meer weddenschappen betekent automatisch dat er grotere bedragen kunnen worden verdiend. Het is duidelijk; Alkmaar en de drafbaan, een 103-jarige historie, leeft als nooit tevoren. Start van de eerste koers is zondag om 13.00 uur. Entree is 6 euro. Kinderen tot 16 jaar vrij entree.