Wel hulp door tandarts bij spoedklachten

Partnerbijdrage
Patiënt krijgt spoedbehandeling bij de tandarts.
Patiënt krijgt spoedbehandeling bij de tandarts. Foto: Marcelis Meihuizen

ALKMAAR - Vandaag zullen alle mondzorgkoepels, onder andere het KNMT, in een overleg pleiten voor een noodpakket met specifieke steunmaatregelen voor de mondzorg. Tandartsen hebben een contactberoep en velen daarvan hebben hun praktijk gesloten in verband met het coronavirus.

Bij twijfel nemen we geen risico en verwijzen we door

Maar wat nu als patiënten kiespijn hebben? Die kunnen toch niet tot eind april laten wachten om behandeld te worden? Dental Care Alkmaar  probeert in deze moeilijke tijd - met extra veiligheidsmaatregelen - open te blijven voor spoedgevallen en pijnklachten. Bij deze praktijk is in principe iedereen welkom, die geen eigen tandarts heeft en met pijnklachten rondloopt.

Extra zwaar

Dental Care Alkmaar heeft het extra zwaar. De praktijk was nog maar net geopend op de nieuwe locatie aan de Bannewaard in Alkmaar. Tandarts Omid Hushyari: "We willen voor spoedgevallen openblijven. We werken volgens het zogeheten triage model van de KNMT en filteren daardoor wat wel en geen spoed heeft, en of patiënten in een risicogroep vallen. Met Corona besmette patiënten kunnen worden doorverwezen naar het CAM die vervolgens spoedzorg zal leveren. Wij mogen niet zelf behandelen omdat de juiste beschermingsmiddelen ontbreken."

Informeren zorgvuldig

We houden nauw contact met de KNMT. Zij informeren ons zorgvuldig over de stand van zaken binnen onze beroepsgroep en natuurlijk hebben wij zelf ook extra maatregelen genomen om het voor de patiënten en ons team veilig te houden. We hebben de wachtruimte aangepast zodat 1,5 meter van elkaar zitten mogelijk is. Er hangt bij binnenkomst een alcoholpomp deze dient verplicht gebruikt te worden door een ieder die onze praktijk betreed. Onze patiënten zijn zich heel bewust van de situatie en nemen alle richtlijnen in acht. We vermijden elk niet noodzakelijk contact met elkaar."

Enorme opgave

Het is een enorme opgave om patiënten veilig te behandelen. "Ze kunnen koorts hebben, maar dit hoeft niet automatisch te betekenen dat ze dan besmet zijn met het coronavirus. Van kiespijn kan iemand behoorlijk ziek worden en verhoging krijgen", aldus Omid. 

Nemen geen risico

Bij Dental Care zijn ze bezorgd. "We werken echt met hart en ziel voor onze patiënten, maar willen dit wel op een verantwoorde manier doen. Het is dus voor ons belangrijk om vooraf door te vragen aan de telefoon welke klachten er zijn. Vinden we het twijfelachtig, dan nemen we geen risico en verwijzen we direct door."