Eikenprocessierups rukt op in Eiken Boekelermeer en Oosterhout

Algemeen
Eikenprocessierups.
Eikenprocessierups. (Foto: rodi.nl)

ALKMAAR - In een vijftal Eiken op het industrieterrein Boekelermeer en in drie Eiken in Park Oosterhout is de Eikenprocessierups aangetroffen. Er zijn preventieve maatregelen getroffen en met de bestrijding wordt binnenkort gestart. Bestrijding EikenprocessierupsEen gespecialiseerd bureau gaat volgende week aan de slag met de bestrijding van de Eikenprocessierups. Omdat (brand)haren van de Eikenprocessierups tot gezondheidsklachten kunnen leiden, zijn de bomen herkenbaar gemarkeerd met een lintje aan de boom. De overige Eiken in gemeente Alkmaar worden nauwlettend in de gaten houden.

Binnenkort worden feromoonvallen geplaatst op verschillende Eiken in Alkmaar en in De Rijp. De vallen zijn milieuvriendelijk en niet schadelijk voor de omgeving. Het lokmiddel in feromoonvallen lokt de mannelijke Eikenprocessievlinders in de val. Hierdoor kunnen de vrouwtjes niet bevrucht worden en geen eitjes leggen in de Eiken. Dit geeft informatie over de locaties waar de rupsen zich bevinden.

Herkennen en melden

De jonge rupsen hebben een oranje kleur. Als ze volgroeid zijn, verandert de kleur in grijsgrauw met lichtgekleurde zijden. De eikenprocessierupsen leven in groepen en maken op de stammen of dikkere takken grote nesten. De nesten bestaan uit een dicht spinsel. Vanuit hun nesten gaan de rupsen in processie op zoek naar voedsel: de eikenbladeren. Treft u de rups in een Eik aan? Maakt u dan een melding via www.stadswerk072.nl.