Het klikt tussen Dana Oei en haar camera

Algemeen
Een prachtig stukje Alkmaar: Fnidsen.
Een prachtig stukje Alkmaar: Fnidsen. (Foto: Dana Oei)

ALKMAAR - Eigenlijk fotografeert ze nog helemaal niet zo lang, maar dat zie je niet af aan haar foto’s. Die zijn prachtig. Het klikt tussen Dana Oei en haar camera; ze blijkt een natuurtalent. 

De 50-jarige Alkmaarse kwam tijdens corona zonder werk te zitten en besloot haar camera - die lang in de kast lag - maar eens te gaan gebruiken. Het leverde prachtige plaatjes op. Deze fraaie foto’s kunnen lezers van het Alkmaars Nieuwsblad vanaf 16 april wekelijks zien in de rubriek ‘Door de lens van Dana’.


Dana werkte op een taxi en vervoerde voornamelijk ouderen en kinderen die naar school gingen. Toen corona toesloeg, verloor ze haar baan en ontstaat er ruimte om haar kersverse hobby op te pakken.

Iets moois

“Ik had een beginnerscursus gedaan en een camera aangeschaft. Die bleef vooral in de kast liggen omdat ik er simpelweg niet aan toekwam. Toen ik mijn baan verloor, ben ik ermee aan de slag gegaan en min of meer verslaafd geraakt aan fotograferen. Ik woon in het ‘Rooie Dorp’, vlakbij het pondje en als ik even de stad in ga neem ik vaak de camera mee. Stel je voor dat ik onderweg iets moois tegenkom! Wat dat betreft is het verschil groot met vroeger. Ik kijk heel anders naar de stad en de dingen die om me heen gebeuren.

Ik kijk heel anders naar de stad

Zo zag ik in de Oudorperpolder een zwaan die ik fotografeerde. De beelden van de bewegingen die die beesten maken zijn zó mooi. Genieten. Net als de oude straatjes en gebouwen in het centrum van Alkmaar. Hoewel sommige gebouwen en straatjes al duizend keer gefotografeerd; toch is het telkens anders. De lucht, het licht of net een andere positie waardoor het beeld ineens heel anders wordt.”

Zo hé

Het duurt even voordat Dana haar foto’s durft te delen, maar als ze foto van de Waagtoren - weerspiegeld in het water - op Facebook plaatst, krijgt ze veel positieve reacties. “Dat was voor het eerst dat ik dacht: Zo hé, wat leuk! Toen ben ik steeds meer gaan delen. Maar ik blijf onzeker of ik het allemaal goed doe, haha. Ik doe het nog zo kort. Alle positieve geluiden moedigen me wel aan om door te gaan!”

Discoband

Dana heeft naast fotografie nog een grote hobby, want de Alkmaarse schittert als zangeres regelmatig op het podium met haar discoband SamSam. “Heerlijk om op het podium te staan, hoewel dat nu even niet kan. Gaat straks vast weer lukken. Ambitie om professioneel fotograaf te worden heb ik niet, dus met fotografie en zang heb ik gewoon twee heerlijke hobby’s. Totaal verschillend maar zo leuk en beide hobby’s vervelen nooit. Ik word er? in ieder geval erg blij van; mooi toch?!”

Dana Oei.