Wat is arbeidsrecht?

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pexels)

Er zijn veel verschillende rechtsgebieden in Nederland, waarvan het arbeidsrecht er één van is. Zoals de naam al doet vermoeden gaat arbeidsrecht over de regelgeving met betrekking tot het verrichten van arbeid ten behoeve van een ander. In dit artikel vertellen we je meer over wat dit rechtsgebied inhoudt.

Collectief en individueel arbeidsrecht

Het rechtsgebied is in te delen in twee verschillende soort arbeidsrecht. Je hebt het individueel arbeidsrecht en het collectief arbeidsrecht. Het individueel arbeidsrecht gaat over de relatie tussen de werkgever en de werknemer. Hierbij kun je denken aan het opstellen van een arbeidsovereenkomst om conflicten te voorkomen of het vermijden van onverwachte kosten bij ontslag. Het collectief arbeidsrecht betreft de vaststelling van arbeidsvoorwaarden voor een globale groep van werknemers.Hierbij kun je denken aan het opstellen van collectieve arbeidsovereenkomsten of het opstellen van voorwaarden bij een collectief ontslag. Een advocaat in Tilburg kan je adviseren over zowel individueel als collectief arbeidsrecht en alles wat daarbij komt kijken. 

Wat valt onder arbeidsrecht? 

Zoals al eerder vermeld in dit artikel, heeft het arbeidsrecht te maken met alle zaken rondom de arbeidsovereenkomst en relatie tussen een werkgever en een werknemer. Indien er een arbeidsovereenkomst getekend wordt door twee partijen gaan alle wetten en regels die onder het arbeidsrecht vallen van kracht. Arbeidsrecht biedt vooral veiligheid en zekerheid voor de werknemer en het geeft de werkgever plichten. In de dagelijkse praktijk gaat het arbeidsrecht vooral over het aannemen en ontslaan van personeel. Daarnaast beschrijft het arbeidsrecht bijvoorbeeld ook het recht op verlof, het aantal vakantie uren en alles wat er verder geregeld moet worden bij een dienstverband. 

Arbeidsconflicten oplossen

Wanneer er een conflict is tussen een werknemer en werkgever, kan het verstandig zijn om een arbeidsrechtadvocaat in te schakelen. Een advocaat kan helpen bij het opbouwen van een goed dossier, het opstellen van een ontslagbrief en het regelen van een ontslagvergunning. Ook kan een arbeidsrechtadvocaat advies en ondersteuning bieden bij ontslag op staande voet. Ontslag op staande voet kan verschillende redenen hebben, zoals diefstal, fraude, geweld op de werkvloer of andere gedragingen waardoor de arbeidsovereenkomst niet voortgezet kan worden. In zo’n geval is het fijn als alles snel en professioneel wordt afgehandeld. Een advocaat weet precies wat er moet gebeuren en zal je ondersteunen en adviseren in dit proces.

(Dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van Rodi Media)