Speciale training voor Olympische baanwielrenploeg

Algemeen
Olympische sprintploeg baanwielen ontvangt felicitaties van wethouder sport Pieter Dijkman.
Olympische sprintploeg baanwielen ontvangt felicitaties van wethouder sport Pieter Dijkman. (Foto: Jan Jong)

ALKMAAR - Dinsdag 5 oktober staat de olympische sprintploeg aan de start van het EK baanwielrennen in het Zwiterse Grenchen. Om de laatste puntjes op de i te zetten, trainden de renners afgelopen donderdag op de wielerbaan in Sportpaleis Alkmaar. Een uitgelezen kans voor de gemeente Alkmaar om ze te feliciteren met hun in Tokyo behaalde resultaten.

Van de 36 olympische medailles in Tokyo zijn er 12 van wielerdisciplines. Daarvan zijn er 6 gehaald op de baan. Bondscoach Hugo Haak is duidelijk trots op het team. “Schitterend dat, wat we op het EK en WK laten zien, ook op de Spelen lukt. Dat is voor ons toch het hoogst haalbare.” Alkmaar speelt volgens Haak een grote rol in het baanwielrennen. Hier vinden veel NK’s en trainingen plaats. “Maar ook door RTC, het Regionale Trainings Centra. Jonge talenten trainen hier onder leiding van Herman Schenk. Zij zijn de doorstart die je nodig hebt voor succes,” aldus Haak.

Rauw en puur

Roy van den Berg behaalde samen met zijn ploeggenoten Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Matthijs Büchli goud op de Olympische Spelen in Tokyo. Hij traint graag bij Sportpaleis Alkmaar: “Alkmaar is een baan voor snelheid en snelle bochten. Voor ons een tweede thuis. Ik heb hier veel trainingsuren achter me liggen en ben hier veel zweet verloren.” Ploeggenoot Jeffrey Hoogland vervolgt: “Deze baan is rauw en puur. We komen hier graag om eens een andere prikkel te krijgen.” De andere renners die komende dinsdag uitkomen voor team NL zijn Roy Eefting, Yoeri Havik, Philip Heijnen, Vincent Hoppezak, Sam Ligtlee, Roy Pieters, Jan Willem van Schip en Maikel Zijlaard. Ook de dames gaan vanaf 12.00 uur van start. 

Renovatie Sportpaleis Alkmaar

Onlangs is besloten het Sportpaleis te renoveren. Hiermee wordt de locatie verduurzaamd en worden er extra faciliteiten toegevoegd. Met een investering van € 6,7 miljoen wil het college van B&W het Sportpaleis de komende decennia behouden, en het Olympiapark als sportzone versterken. Voor topsporters, en voor sportengelegenheid voor het grotere publiek. Er wordt ook onderzoek gedaan voor de aanleg van een wegparcours voor de wielersport. Wethouder sport Pieter Dijkman kijkt vooruit: “Medio oktober gaan we de volgende fase in. 2023 lijkt realistisch voor oplevering.”

Alkmaar fietst

Fietsen is ook dit jaar een speerpunt voor sportstad Alkmaar. Het programma ‘Alkmaar fietst’ richt zich op fietspaden, stallingen en het stimuleren van inwoners om te blijven fietsen. Na afloop van de training van afgelopen donderdag, refereerde Dijkman naar dit programma. “De oorsprong van ‘Alkmaar fietst’ ligt hier: bij de - toen nog betonnen - baan in het Sportpaleis. Ook door de straten in en om Alkmaar zie je veel wielrenners. Vanuit het RTC trainen wekelijk ongeveer 40 jonge renners op in het sportpaleis. Een voedingsbodem voor talenten, en hopelijk nog meer kampioenen.” Namens de gemeente Alkmaar bracht de wethouder felicitaties over en verraste hij de medaillewinnaars met mini kaasberries voorzien van kaasjes.