Repeteren voor 'Dikkie de Kid'.
Repeteren voor 'Dikkie de Kid'. ((Foto: Vincent de Vries/Rodi Media))

Komische musical 'Dikkie de Kid' over Dirk Scheringa

ALKMAAR - Je zal Dirk Scheringa maar bellen met de mededeling dat er een komische musical-western met de titel 'Dikkie de Kid' aankomt. Hoe zou de voormalige bankdirecteur reageren? Allerlei scenario's spookten rond in het hoofd van Erno Levering, voorzitter van theatergroep Horizon uit Egmond uit den Hoef. Dirk gaf een verrassend antwoord; hij vond het geweldig! De voorstelling is 22, 23, 24 en 25 mei te zien in Theater de Vest. Uiteraard komt Scheringa zelf ook kijken, samen met zijn vaste klaverjasvrienden.

"Daar kaart hij tientallen jaren mee en dat typeert Scheringa wel", zegt Erno, die Dirk drie keer ontmoette om de inhoud van de musical te bespreken. "Hoewel het een karikaturale musical is - geschreven door Marc Smit - vonden we wel dat de feiten moeten kloppen, daarom zochten we contact, hoewel dat niet verplicht is voor het schrijven van een verhaal. Het werd door Dirk erg gewaardeerd. Het gaat over de opkomst van Scheringa, met als hoogtepunt het kampioenschap. De tweede akte gaat over het verval."

Man van het volk

"Hij werd toch min of meer gezien als een held én een man van het volk, maar binnen een half jaar brokkelde zijn heldenstatus af. Die man van het volk bleef hij. Dat is ook precies zoals ik hem ken uit de periode dat ik zelf als AZ-fan vele Europese uitwedstrijden bezocht. Overal kwam je Dirk tegen, mét AZ-sjaal om zijn nek en duimen in de lucht. Hij zat rustig tussen de supporters in een café - ergens in Oost Europa - een biertje te drinken. Hij was altijd heel toegankelijk, benaderbaar en dat is ie nog steeds. De gesprekken die nu met hem had waren heel open en gezellig. Hij ziet ook echt de humor van 'Dikkie de Kid', maar daarnaast is het een heel trotse man, die ervan overtuigd is dat hem onrecht aangedaan is. Daarom loopt er nog steeds een procedure tegen de Nederlandse Bank."

Voor Horizon is het de tweede zelfgeschreven musical en dat is volgens Erno veel pittiger dan een eigen invulling geven aan een bestaande musical. "Het zelf bedenken van alle scènes en teksten is een enorme klus, maar daarnaast is er ook de onzekerheid van bezoekersaantallen; trek je met een compleet nieuwe musical 2000 bezoekers die we nodig hebben om uit de kosten te komen? Gelukkig bleek de vorige zelfgeschreven musical Tess ook een succes. We zijn dan wel amateurs, maar we werken met professionals en acteren op een hoog niveau. Daarom kunnen we prachtige producties maken. 'Dikkie de Kid' wordt geweldig. Een avondje waar iedere bezoeker vrolijk van wordt, want je ligt dubbel van het lachen. Hoewel de gemiddelde AZ-fan misschien geen theaterbezoeker is, wil ik ze allemaal de schouwburg in krijgen. Ik werk nog aan een actie om ze over de streep te trekken."

Lakeman

Erno heeft zelf ook een rol in het stuk. "Ik speel de rol van Lakeman, destijds voorzitter van de Stichting Hypotheekleed die een massaclaim in voorbereiding had tegen DSB Bank. In het tv-programma Goedemorgen Nederland adviseerde hij de rekeninghouders om onmiddellijk hun spaargeld bij DSB Bank weg te halen. Verder maken bezoekers in deze hilarische polderwestern onder meer kennis met de gebroeders Benk en minister The Boss. Twee scenes met AZ supporters mogen uiteraard niet ontbreken en zitten er in. Tegen mensen die niet vaak in het theater komen zeg ik: deze musical staat garant voor een heerlijk avondje uit!"

Dikkie de Kid is van 22 tot en met 25 mei te zien in Theater De Vest. De kaartverkoop is van start gegaan en hebben er zijn al 600 verkocht. De musical wordt ondersteund met muziek van onder meer Dolly Parton, Bruce Springsteen en Neil Young. Kijk voor meer informatie en het bestellen van kaarten op www.dikkiedekid.nl.

Meer berichten