Humanitas maakt zich sterk voor Een Nieuwe Start

Nieuws
Humanitas maakt zich sterk voor Een Nieuwe Start
Humanitas maakt zich sterk voor Een Nieuwe Start (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Corona raakt ons allemaal. Het aanhoudende fenomeen met al zijn gevolgen en beperkingen maakt dat het belangrijker wordt om er voor elkaar te zijn. Kijk om naar elkaar, let op jezelf en jouw omgeving. Perioden als deze vragen om solidariteit, verbondenheid en steun. Humanitas is er voor diegenen die het in hun eentje even niet meer redden. Humanitas gelooft in mogelijkheden en in (nieuwe) kansen. Zo zet Humanitas zich ook in voor de ondersteuning van (ex)-gedetineerden. Humanitas maakt zich sterk voor een nieuwe start.

Elk jaar komen er gemiddeld 35.000 gedetineerden vrij. De nazorg van deze groep is al jaren een zorgwekkend aandachtspunt (RSJ, 2017). Hiervoor zijn diverse oorzaken te noemen, waaronder het ontbreken van een goede informatie-uitwisseling tussen penitentiaire inrichtingen, gemeenten en ketenpartners (RSJ, 2017). Dit maakt de situatie voor ex-gedetineerden soms schrijnend en heeft in de praktijk tot gevolg dat er bij lange na niet kan worden voldaan aan goede basisvoorwaarden (dak boven je hoofd, werk of een plan voor eventuele gemaakte schulden). Onderzoek wijst uit dat juist het ontbreken van deze basisvoorwaarden en dan met name het niet hebben van werk of inkomen sterk samenhangt met de kans op recidivering (WODC, 2018).

Ondersteuning binnen en buiten

Voor een goede re-integratie is samenwerking tussen partijen van groot belang. Humanitas werkt actief samen met de PI van Heerhugowaard om tijdige problematieken te signaleren. Binnen in het re-integratiecentrum van de PI kunnen namelijk al zaken geregeld worden, bijvoorbeeld het maken van een schuldenoverzicht, het aanvragen van een DigiD of een Beschrijving van goed gedrag (BGG). Met name deze laatste is interessant omdat het kan helpen in het aanvragen van een VOG voor buiten. Het is belangrijk dat gedetineerden hierop geattendeerd worden en dat er mee wordt gedacht in de juiste te zetten stappen. Getrainde vrijwilligers van Humanitas gaan coachtrajecten aan met gedetineerden. Vrijwilligers gaan op bezoek en ondersteunen op praktisch en sociaal gebied en denken mee in ouderschapsvragen. Samen stellen ze doelen op en zijn ze er om mee te denken en te luisteren, laagdrempelig en vertrouwd. Idealiter starten de coachtrajecten binnen op en kennen ze een vervolg in de eerste fase van het naar buiten treden. Samen werken we aan een beter buiten.

Buiten is deze ondersteuning ook mogelijk. Getrainde vrijwilligers helpen bijvoorbeeld in het opstellen van een CV, gaan mee naar betrokken instanties, helpen met het invullen van formulieren of zijn er voor een praatje. Wederom laagdrempelig en vertrouwd. Humanitas, met zijn projecten Gezin in Balans en Een Nieuwe Start zet zich in voor een goede terugkeer in de maatschappij.

Humanitas is te vinden aan Scheldestraat 24C in Alkmaar. Meer informatie op www.humanitas.nl/afdeling/noord-kennemerland, mail Kantoor.noord-kennemerland@humanitas.nl of bel 072 540 1800.