Bunkers Bergen en Alkmaar in de spotlights

  Nieuws
Tijdens Bunkerdag op zaterdag 9 juni gaan de bunkers van de Atlantikwall tussen 10.00 en 17.00 uur voor één dag open voor publiek. (Foto: aangeleverd)
Tijdens Bunkerdag op zaterdag 9 juni gaan de bunkers van de Atlantikwall tussen 10.00 en 17.00 uur voor één dag open voor publiek. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

REGIO - De Nederlandse kust ligt nog vol met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Tijdens Bunkerdag op zaterdag 9 juni gaan de bunkers van de Atlantikwall tussen 10.00 en 17.00 uur voor één dag open voor publiek.
De betonnen kolossen zijn vaak beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting. Bezoekers nemen een kijkje nemen op het voormalig vliegveld Bergen. Bunkermuseum Jansje Schong vertelt meer over de Tweede Wereldoorlog in Egmond aan Zee. De bunker in het centrum van Alkmaar gaat voor het eerst open tijdens Bunkerdag.

Atlantikwall

De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een 6200 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. Tussen 1940 en 1945 was Alkmaar een belangrijke plek voor de Duitse bezetter in Noord-Holland. De stad was een knooppunt van telefoonlijnen en diende als tweedelijns verdediging het geval er een geallieerde landing plaats zou vinden aan de kust.
Het hele programma is te bekijken op www.bunkerdag.nl. Tickets zijn online en op de dag zelf verkrijgbaar bij de verschillende bunkerlocaties.

Meer berichten