Studenten uit alle werelddelen debatteren over wereldproblemen

  Nieuws
Eens per jaar komen er studenten uit landen van over de hele wereld naar het Murmelliusgymnasium. (Foto: aangeleverd)
Eens per jaar komen er studenten uit landen van over de hele wereld naar het Murmelliusgymnasium. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

ALKMAAR - Mensenrechten, wapenbeleid, economie en milieu. Zomaar een paar onderwerpen waar studenten uit alle windstreken afgelopen weekend tijdens IMUNA over debatteerden in het Alkmaarse Murmelliusgymnasium. Het statige schoolgebouw zat vol met buitenlandse studenten in pak of chique kleding. Aan de façade wapperden de vlaggen van de Verenigde Naties.
Eens per jaar komen er studenten uit landen van over de hele wereld naar het Murmelliusgymnasium om samen te debatteren over actuele wereldproblemen. In klaslokalen die omgetoverd zijn tot 'conference rooms' discussiëren de scholieren over mensenrechten, wapenbeleid, economie en milieu, maar dit jaar vooral over veiligheid. Het thema van de vijfentwintigste editie van International Model United Nations of Alkmaar’ die werd gehouden van 8 tot en met 10 juni, was dan ook 'Securing Security'.

Carrière

Het doel van IMUNA is om jonge mensen te motiveren zich bezig te houden met de politieke wereld. De conferentie dient als voorbereiding op een eventuele politieke carrière, of als oefening voor het converseren in het Engels. Alle leerlingen die niet op reisafstand van de conferentie wonen worden ondergebracht bij gastgezinnen of in naburige hotels. Er kwamen onder meer delegaties uit Turkije, Duitsland, Noorwegen. Wat bijzonder is aan ‘Model United Nations’ is dat niemand zijn eigen land vertegenwoordigt. De reden daarvoor is dat de scholieren kennis nemen van de gebruiken en omstandigheden van een ander land en de standpunten van het toegewezen land kunnen verkondigen en verdedigen. Zo moeten leerlingen bijvoorbeeld het beleid van China ten opzichte van de mensenrechten verdedigen, ook al hebben zij zelf een andere mening.

Meer berichten