'Niet het braafste jongetje van de klas worden' - Ondernemers en buurtbewoners pleiten voor ambitieuze toekomst

Nieuws
Hans van de Leygraaf pleit namens ondernemers en buurtbewoners voor ambitieuze plannen voor de stad. (Foto: Vincent de Vries/RM)
Hans van de Leygraaf pleit namens ondernemers en buurtbewoners voor ambitieuze plannen voor de stad. (Foto: Vincent de Vries/RM) rodi.nl

ALKMAAR - Geen bussen en fietsen meer op de Laat, één ondernemersfonds en internationale publiekstrekkers voor duizenden extra toeristen. Het is slechts een greep uit de plannen van initiatiefnemers Hans van de Leygraaf, Peter Visser, Axel de Groot, Gijs Schot, Hans Bezembinder, Gerjon Rooker en Pim de Ridder. Dinsdag 10 juli presenteerden ze hun plannen in het stadhuis aan het nieuwe college van burgemeester en wethouders.


"In het nieuwe coalitieakkoord 'Alkmaar aan zet' wordt verwacht dat bewoners en ondernemers met initiatieven komen en daar geven we graag gehoor aan", zegt Hans van de Leygraaf, die de groep vertegenwoordigt. "We maken ons namelijk zorgen over de ontwikkelingen van onze stad. Iedereen is gebaat bij een aantrekkelijke, leefbare en sterke stad. Een bloeiende, sfeervolle en recreatieve stad waar het goed is om te wonen en fijn is om te zijn. Maar we vinden het ambitieniveau te laag. We blijven bijvoorbeeld achter met nieuwbouwprojecten en er wordt onvoldoende geïnvesteerd in openbare ruimte en groen. De stad moet aantrekkelijker worden. Er liggen plannen om 20.000 extra woningen te bouwen, maar er zijn kansen blijven liggen; een gemeente moet soms soepeler zijn in het verlenen van vergunningen. En durf ook echt te investeren in de stad. Met al die nieuwe bewoners moeten we er ook voor zorgen dat de stad, parken en stadswallen aantrekkelijke verblijfsgebieden worden."

Laat


Eén van de investeringen in de binnenstad is het bus- en fietsvrij maken van de Laat. "Het heeft ook lang geduurd voordat de Lange Straat het domein van wandelaars werd, maar nu weet niemand beter. Zo kan het de Laat ook vergaan. De gemeente kan dan investeren in groen en straatmeubilair. Zo maak je de straat ook aantrekkelijker voor ondernemers. Een organisatie als Alkmaar Marketing zou eigenlijk ook los van de politiek moeten opereren. De gemeente zou geld beschikbaar moeten stellen en de organisatie zijn werk laten doen. Alkmaar Marketing kan op haar beurt meer samenwerken met kustgemeenten, want alle toeristen daar willen maar wat graag een historische stad bekijken. Ook op het gebied van evenementen valt er nog veel te winnen. Zo willen we met 'tuinen van Holland' - een plan om van Alkmaar een bloemenstad te maken - een permanent evenement van internationale allure toevoegen. Zo krijgt Alkmaar naast de kaasmarkt nog een attractie waar toeristen voor naar onze stad komen. We zijn ook voorstander van een internationaal straatfestival. We denken te klein en durven niet te kiezen en te investeren. En dan blijft het middelmaat, terwijl er volop mogelijkheden zijn."

Nieuw college


Van de Leygraaf kijkt uit naar een samenwerking met het nieuwe college, terwijl hij onderstreept dat het oude college goede zaken verricht heeft. "De stad is veel meer gaan bruisen, maar op gebied van nieuwbouw zijn zaken blijven liggen. Alkmaar heeft alle financiën op orde, maar we moeten niet het braafste jongetje van de klas willen zijn. Daar maak je niet het verschil mee. Durf te investeren dan plukken we daar later de vruchten van. We hopen ook van harte dat coalitie en oppositie samen aan de toekomst van Alkmaar willen werken en niet elk plan torpederen om elkaar maar dwars te zitten. Als we samenwerken kunnen er mooie dingen ontstaan en daar willen we ons hard voor maken. Een voorbeeld? Den Bosch heeft écht durven kiezen voor investeringen in openbare ruimte en groen. Bovendien profileert de stad zicht als culinair bolwerk en dat zie je nu terug in het aantal toprestaurants dat de stad rijk is. Zo zie je dat een visie tot mooie dingen kan leiden, maar je moet wel durven kiezen."