Buxusrupsen teisteren het groen

Algemeen

Als je er op let, zie je het overal om je heen. Voorheen mooie, groene bollen zijn kaal en bruin geworden en groene heggen zien er bruin en aangevreten uit. Allemaal de schuld van de jonge rupsen van de buxusmotten.

Regio - Het hele jaar hoor en lees je er al over, maar het leek onze gemeente voorbij te gaan. De laatste weken lijkt het alsof elke buxus struik, fraai geknipte buxus bol of haag het slachtoffer is geworden van de 3 tot 4 cm grote groene rups met zwarte stippen. Binnen korte tijd, soms enkele dagen, is je buxus een stuk kaler en bruiner en zit vol rupsenpoep.

Als je de berichten op internet moet geloven, blijkt dat op dit moment tachtig procent van de buxusbezitters last heeft van de buxusrups. Piet Smits, eigenaar van Piet Buxus uit Hazerswoude-Dorp is ‘hofleverancier.’ Zijn boompjes staan niet alleen in de tuin van het Rijksmuseum maar ook in tuinen van vele particulieren. “Het probleem is dat nu veel mensen denken dat hun buxus bruin is door de rupsen, maar ze zijn soms ook gewoon bruin door de droogte van de afgelopen maanden! Je moet dus goed kijken voordat je gaat behandelen.”
“Ander nadeel is dat de buxus nu heel negatief in het nieuws komt. Ook andere planten hebben last van hun eigen ziektes en plagen, maar daar hoor je niemand over. Het grootste probleem van deze motten is dat ze zich zo snel verspreiden en voortplanten; de mot vliegt naar de buren, legt eitjes, de rups doet zich te goed aan een vers buxusblaadje, groeit, wordt mot en ga zo maar door.”


In dit voorjaar bleken de motten vooral actief in het oosten van het land. “Maar het is net als griep,” zegt Peter Vester van Intratuin Ter Aar, “het breidt zich heel snel uit. Het probleem is dat het beestje nu nog geen natuurlijke vijanden heeft. De koolmees en huismus zien de rups wel als lekkernij, maar het blijkt dat zij de overvloed aan rupsen niet kunnen verwerken om op korte termijn van de plaag af te komen.”


Rupsje Nooitgenoeg

Om ‘kaalvraat’ te voorkomen kun je de plaag het beste in het rupsenstadium bestrijden. Er zijn vier mogelijkheden. Peter: “Er zijn twee soorten bestrijdingsmiddelen in omloop. Een biologische en een chemische. Het zijn contactsprays, dus je moet de vloeistof óp de bladeren spuiten waar de rups nu net aan het knagen is. Het biologisch bestrijdingsmiddel is gelukkig niet gevaarlijk voor de vogels. Daarnaast is er een zogenaamde mottenvanger in omloop. Hierin zit een lokstof waar de motten op af komen.”

Peter biedt ook een goedkoper, maar tijdrovend alternatief. “Ga met je handen door de struiken heen zodat er zoveel mogelijk rupsen van de bladeren afvallen. Draag wel handschoenen want de rupsen zijn wat kleverig. Gooi ze daarna in de zwarte afvalbak, niet in de GFT bak om zo verdere verspreiding te voorkomen.”

Het is lastig, geven Piet en Peter toe. “De buxusplant is op zich een sterke plant, maar als de plant te vaak is aangetast, wordt het wel heel lastig om te herstellen. Je kunt dan bij ons een nieuwe kopen want de herfst is een goede tijd om nieuwe te planten.”

Piet denkt dat het buxus mot probleem volgend jaar al een stuk minder zal zijn. “Alle buxuseigenaren zijn nu veel alerter, dus kunnen ze eerder signaleren en behandelen.”

Preventief

Piet vult aan: “Wees alert en zorg voor je planten. Kijk de buxus regelmatig na op rupsen. Je kunt de buxus preventief behandelen en doe dit samen met de buren. Je kunt als laatste mogelijkheid je struik helemaal terug snoeien en tot op het kale hout en dan wachten totdat de buxus volgend jaar weer groen wordt.”


Tip

Peter: “Mest je buxus in deze tijd van het jaar even bij. Want de plant is op dit moment zwakker en heeft wel behoefte aan wat extra voedingsstoffen. En door wat extra magnesium worden de blaadjes die nog aan je plant zitten, weer groener. Totdat de rups komt…

Meer info: www.uwbuxus.nl/buxus-adviesbrief