Eindelijk open: ‘Hier zijn we heel erg blij mee’

Nieuws
Eindelijk! Het nieuwe Castellum kan de deuren openen. Door de nieuwe versoepelingen mag de cultuursector van het slot. Marcel 't Sas en Anya Tuit van Castellum zijn er heel blij mee.
Eindelijk! Het nieuwe Castellum kan de deuren openen. Door de nieuwe versoepelingen mag de cultuursector van het slot. Marcel 't Sas en Anya Tuit van Castellum zijn er heel blij mee. (Foto: Morvenna Goudkade)

REGIO - Grote blijdschap in de regio, vanwege de verdere versoepelingen. Ook de horeca en de cultuursector mogen weer open. Dinsdag zijn al overal voorbereidingen getroffen om het publiek weer te ontvangen.

Morvenna Goudkade 

Bij Castellum in Alphen staat iedereen in de startblokken. “Eindelijk gaat het dan gebeuren”, zegt marketingmanager Anya Tuit. “In afwachting van de persconferentie liggen hier allerlei scenario’s. We weten dat we open mogen, maar we wachten nog wel op het officiële bericht. Wat zijn precies de voorwaarden, de eindtijden, de maximale bezetting?”

We zijn druk met films boeken

Tuiit heeft dan ook direct na de persconferentie overleg met directeur Marcel ’t Sas, vertelt ze. “Maar, linksom om rechtsom, we gaan open. En daar zijn we heel erg blij mee.” Castellum, met theater en cinema, was juist klaar na een grootscheepse verbouwing. De geplande open dag, op 9 januari, kon vanwege een nieuwe lockdown al niet meer doorgaan. Het was de vraag of de aangekondigde start in de maand januari überhaupt nog werd gehaald. Maar dat gaat dus lukken. “We hebben er heel veel zin in”, laat Tuit weten. “Heel fijn dat het eindelijk zover is.”

Ook bij Parkvilla is het alle hens aan dek. Het Alphense cultuurcentrum mocht al wel weer de cursussen hervatten, maar theater en bioscoop lagen helemaal stil. Directeur Bernadine Ypma noemt de versoepelingen ‘ontzettend positief’. “We waren al blij dat we sinds 19 januari weer mensen in ons pand hebben. Cursisten die komen schilderen en beeldhouwen. Maar nu kunnen we ook ons theater, onze bioscoop en horeca weer openen. Heel blij mee.” Het team van Parkvilla is volop bezig met de programmering en de voorbereiding van de heropening. 

“Mensen zijn hier druk met films boeken”, meldt Ypma. “Donderdagavond hebben we onze eerste voorstelling. Dat is de film Amélie. Ook de theatervoorstellingen pakken we weer op.” De samenwerking met het Royal Opera House in Londen wordt ook hervat, de eerste livestream voorstelling heeft plaats op 14 februari, Valentijnsdag. “We brengen dan het ballet Romeo en Julia. Inderdaad, heel romantisch, haha. We gaan daar leuk mee uitpakken.” Gelukkig mag de horeca ook weer open, want een gezellig drankje in de pauze hoort er eigenlijk wel bij, vindt Ypma. “Dat onze foyer weer open kan, is superfijn. Ook overdag, als er cursussen zijn. Cursisten vinden het ook gezellig om met elkaar even iets te drinken. Het is niet alleen een cursus, het is ook een sociaal samenzijn.”

Het Boskoopse Boomkwekerijmuseum gaat ook woensdag weer van start. Voorzitter Michiel Gerritsen bevestigt de heropening. “Wij kunnen zonder problemen open, we gaan verder waar we gebleven waren. Alles staat klaar, de baliebezetting is geregeld, we kunnen onze bezoekers weer ontvangen.” Die kunnen terecht voor de lopende expositie ‘Schoonheid in verval’, meldt Gerritsen. “Die tentoonstelling hebben we abrupt moeten stopzetten, maar pakken we nu weer op.”

Museumpark Archeon is al twee dagen bezig met afspraken maken, laat directeur Monique Veldman weten. “Toen maandag al uit ging lekken dat we waarschijnlijk open mochten, kregen we meteen heel veel aanvragen. Vanwege de lockdown zijn veel scholenbezoeken niet doorgegaan, zegt Veldman. “Scholen willen nu graag een nieuwe afspraak maken. Dinsdag durfden we dat wel aan, gezien de positieve berichten. Donderdag komen de eerste scholen en daarna nog meer. Op 5 februari gaan we weer open voor het grote publiek.” Ze is blij dat het park weer opengaat. “Onze tentoonstelling over Napoleon is één dag te zien geweest, toen moesten we dicht. Heel fijn dat we weer van start gaan.”