Wethouders onthullen nieuwe komborden Dijk en Waard

Algemeen
Wethouders Nils Langedijk (Openbare ruimte en Verkeer en vervoer gemeente Langedijk) en John Does (gemeente Heerhugowaard) onthulden samen het eerste kombord op de Karel van Manderstraat.
Wethouders Nils Langedijk (Openbare ruimte en Verkeer en vervoer gemeente Langedijk) en John Does (gemeente Heerhugowaard) onthulden samen het eerste kombord op de Karel van Manderstraat. (Foto: AGHeeremansPhotography)

DIJK EN WAARD - Vanwege de fusie van Langedijk en Heerhugowaard veranderen de gemeentenamen van Langedijk en Heerhugowaard op 1 januari in Dijk en Waard. 

Bebouwde komborden geven de verkeersdeelnemer aan in welke plaats hij of zij zich bevindt. Daaronder staat, eventueel, de gemeentenaam vermeld als een aantal plaatsen samen een gemeente vormen. Daarom moeten de komborden worden vervangen. De vervanging is inmiddels gestart.

Wethouders Nils Langedijk (wethouder Openbare ruimte en Verkeer en vervoer gemeente Langedijk) en John Does (wethouder bestuurlijke fusie van gemeente Heerhugowaard) onthulden samen het eerste kombord op de Karel van Manderstraat.


Foto: AGHeeremansPhotography

De onthulling is bijzonder om drie redenen:

Ten eerste wordt de nieuwe gemeente steeds mee zichtbaar, vanaf nu dus ook op de bebouwde komborden bij binnenkomst in Dijk en Waard. Inwoners blijven gewoon in hun eigen woonplaats wonen, dus bijvoorbeeld in Oudkarspel, Heerhugowaard of Broek op Langedijk. De gemeentenaam onder de plaatsnaam op het kombord verandert wel. Voortaan staat daar: gemeente Dijk en Waard.

Daarnaast verandert niet alleen de naam, maar ook het kombord zelf. De komborden zien er anders uit dan we allemaal gewend zijn. Niet alleen de gemeentenaam is anders. Door nieuwe regelgeving in verband met ISA (automatische snelheidsassistentie) moeten de komborden voorzien worden van een groot Nederland icoon. De regelgeving gaat naar verwachting in 2022 in. Bij de grote wisseling van borden die nodig is bij de verandering naar gemeente Dijk en Waard wordt deze nieuwe regelgeving echter al meegenomen. Dat is efficiënt en kostenbesparend. Maar het is ook innovatief. Wij zijn een van de eerste gemeenten in Nederland die deze nieuwe borden gebruiken.

Tenslotte is de onthulling bijzonder omdat gemeente Dijk en Waard pas op 1 januari een feit is. Toch is men al begonnen met het vervangen van de portalen met daarin de nieuwe bebouwde komborden. Om ervoor te zorgen dat de gemeentegrenzen en dorpen/stad van Dijk en Waard op 1 januari goed herkenbaar zijn, is op 6 december gestart met het plaatsen van de borden. Er zullen steeds meer borden veranderen. Komborden moeten op zo’n 60 locaties vervangen worden, vaak aan twee kanten van de weg. Dat betekent dat in de decembermaand ruim 120 portalen met komborden zullen worden vervangen. Om op tijd klaar te zijn, begint men ook op tijd.