Vooral voor de strandgasten en Formule 1 bezoekers zal het fijn zijn als er meerdere treinen rijden naar Zandvoort aan Zee.
Vooral voor de strandgasten en Formule 1 bezoekers zal het fijn zijn als er meerdere treinen rijden naar Zandvoort aan Zee. (Foto: Pixabay)

Nieuwe dienstregeling ProRail: Meer treinen tussen Haarlem en Zandvoort

HAARLEM - NS gaat meer treinen inzetten in het traject Haarlem-Zandvoort. Dat maakte ProRail bekend in de plannen voor de nieuwe dienstregeling, die per 15 december dit jaar ingaan. Rijden er nu nog vier treinen per uur, vanaf december zullen dat zes treinen per uur zijn.

Ook wordt de nieuwe dienstregeling in het spoorboekje voor 2020 niet meer per minuut, maar per tien seconden ingedeeld. Het voordeel daarvan is dat de treinenloop nog nauwkeuriger kan worden ingepast "en we weer wat ruimte op het drukke Nederlandse spoor creëren", aldus spoorbeheerder ProRail. Verder worden goederentreinen langer gemaakt om doelmatiger gebruik te maken van het spoor.

De ruimte op het spoor kan door een nieuw planningssysteem nog beter worden benut

"De capaciteit van het spoor nadert haar grenzen sneller dan gedacht", aldus ProRail. Aan de hand van de wensen van de 34 gebruikers moest een grote puzzel worden gelegd "om de beschikbare ruimte op zevenduizend kilometer spoor en ruim vierhonderd stations te verdelen". De groei van het treinverkeer is merkbaar voor de planners, zegt de spoorbeheerder. "Het piept en kraakt bij het maken van een nieuwe dienstregeling."

Langere goederentreinen

Om beter te concurreren met het wegtransport wordt de gemiddelde lengte van de goederentreinen verlengd. Waar nu nog de lengte van een goederentrein 650 meter behelst, wordt het verlengd naar 740 meter.

"Het streven is om de omvang van het goederenvervoer per spoor te laten groeien van 42 miljoen ton in 2016 naar 54 tot 61 miljoen ton in 2030,'' aldus ProRail.

Meer berichten