Michel van Ewijk is één van de thuiskoks die  mee doet met 'de Kook Voor Je Buur 10Daagse.' 
Michel van Ewijk is één van de thuiskoks die  mee doet met 'de Kook Voor Je Buur 10Daagse.'  ((Foto: Christa Warmerdam.))

Koken voor je buren: 'Mooi voorbeeld van de deel-economie'

Door Christa Warmerdam

HAARLEM - Van 27 september tot en met 6 oktober organiseert 'Thuis afgehaald' de Kook Voor Je Buur 10Daagse. Haarlemmer Michel van Ewijk is een van de thuiskoks die tijdens de 10daagse zijn gerechten aanbiedt. "Koken is een hobby van mij, ik hielp vroeger ook al mijn moeder in de keuken."

Michel is sinds vijf jaar thuiskok. Hij legt uit: "Door de crisis raakte ik acht jaar geleden mijn baan kwijt. Omdat ik niet stil wilde zitten, ben ik gaan koken voor buurthuizen. Toen in de vakantieperiode de buurthuizen gesloten werden, heb ik me aangemeld bij Thuis afgehaald. De eerste keer had ik één afhaler. Ik had een hartige taart gemaakt en omdat ik geen zin had om de hele week hartige taart te eten, heb ik die afhaler heel veel meegegeven. Hij deelde dat weer met een vriend. Die vriend werd ook meteen klant en vertelde dit aan zijn collega's. Uiteindelijk kwamen de andere collega's ook afhalen."

De gerechten die Michel maakt, komen uit de wereldkeuken. "Ik vind het leuk om te reizen en daar de lokale producten en gerechten te ontdekken." Michel kookt voor ongeveer acht personen en doet dat blijkbaar heel erg goed (geen pakjes of zakjes, alles is vers gemaakt). Hij is vaak 'uitverkocht' en de populairste thuiskok die de meeste bedankjes ontvangt via de website.

De thuiskok dankt zijn succes aan een aantal gulden regels. "Het is altijd een origineel gerecht, het mag niet te duur zijn en moet maagvullend zijn. Mijn klanten bestaan uit mensen die een drukke baan hebben of geen kooktalent hebben. Maar ook vrouwen die altijd voor hun gezin hebben gekookt en nu alleen zijn hebben vaak geen zin om alleen voor zichzelf te koken."

Op dinsdag 1 oktober heeft Michel Djaj ma ruz (kip met rijst uit Libanon) op het menu staan. (Kan ook vegetarisch.) en op vrijdag (visdag) 4 oktober saffraanpasta met vis en gamba's. Een afhaalmaaltijd kost zeven euro en kan tot 12.00 uur op de dag van afhalen besteld worden. Michel: "Het concept 'koken voor je buren' is niet op winst gebaseerd. Het idee is dat je uit de kosten komt en is een mooi voorbeeld van de deel-economie waar iedereen blij van wordt."

Kijk voor meer informatie en of er thuiskoks bij jou in de buurt zijn op: www.thuisafgehaald.nl.

Meer berichten