Bijzondere vondsten bij renovatie Dolhuys

Algemeen
Het vernieuwde Dolhuys (Museum van de Geest) werd dinsdag geopend door koningin Máxima.
Het vernieuwde Dolhuys (Museum van de Geest) werd dinsdag geopend door koningin Máxima. (Foto: Jur Engelchor)

HAARLEM - Het Dolhuys kreeg de afgelopen anderhalf jaar een grote renovatie. Daarbij werd iets wel heel bijzonders ontdekt.

Dolhuys renovatie: bijzondere muurschildering ontdekt

Bouwhistoricus Maarten Enderman vertelt over zijn ontdekking: “Ik zag wat geel en wat rood en na verloop van tijd kwam er een vrouwfiguur tevoorschijn met een aureool en iets in haar hand dat leek op een bloem. Bij nader onderzoek bleek het een tang met een kies te zijn. Hieruit konden we afleiden dat het om de heilige Apollonia van Alexandrië ging, een martelares uit Egypte en beschermvrouw van de tandartsen en tandtechnici. Waarom juist deze heilige hier is afgebeeld, moet nader onderzoek uitwijzen.”

Dolhuys renovatie: ook skeletresten gevonden 

Ook stadsarcheoloog Anja van Zalinge ontdekte iets opmerkelijks. “Bij eerder archeologisch onderzoek kwamen skeletresten tevoorschijn en ook nu weer”, vertelt Van Zalinge. “Rondom de kapel, die rond 1403 gebouwd werd, lagen vroeger vaak begraafplaatsen. Dat je daar skeletresten vindt, is dus niet vreemd. Het materiaal dat we nu hebben gevonden, ligt echter op een minder logische plek: op een binnenplaatsje verderop. We zijn nu aan het onderzoeken uit welke tijd de restanten komen. Hopelijk kunnen we achterhalen waarom ze juist daar begraven liggen. Met het blote oog kunnen we al zien dat deze mensen niet zijn overleden aan de pest of lepra en waarschijnlijk niet tot de eerste bewoners gerekend kunnen worden.”

Museum van de Geest en koningin Máxima

Op dinsdag 25 november werd het vernieuwde museum (nu: Museum van de Geest) geopend door koningin Máxima.

Bron: Els Meijers/Gemeente Haarlem