Vermoedelijke vergiftiging honden Haarlem: 1 dier overleden, 1 dier nog bij artsen

Algemeen
Een Jack Russel (3) is overleden aan het muizengif.
Een Jack Russel (3) is overleden aan het muizengif. (Foto: James Frid - Pexels)

HAARLEM - Twee honden uit Haarlem zijn mogelijk vergiftigd met muizengif. Dat bevestigd een dierenarts van Dierenkliniek Kenaupark aan het Haarlems Nieuwsblad. Een van de dieren, een Jack Russel van drie jaar oud, overleefde de vermoedelijke vergiftiging niet. 

De toestand van de andere hond, een Duitse Staande Draadhaar (van dezelfde eigenaar, red.), is inmiddels stabiel. Het dier is voor 24-uurszorg overgebracht naar de Hugo Verwijskliniek in Zwanenburg. 

Vergiftiging honden Haarlem: muizengif

“De twee honden kwamen bij ons binnen met acute klachten”, vertelt Jan Willem Baljet, dierenarts bij de Haarlemse dierenkliniek. “Zo waren ze ontzettend aan het kwijlen, hadden ze veel vocht in zowel de luchtpijp als de longen en een extreem hoge temperatuur. We hebben daarop meteen gebeld met het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum. Vermoed wordt dat de dieren alfachloralose hebben binnengekregen, oftewel muizengif. Maar dat wordt momenteel nog volop onderzocht.”

Tekst gaat verder onder de foto

dierenkliniek kenaupark
Dierenkliniek Kenaupark (foto: Google Street View)

Vergiftiging honden Haarlem: dierenbeul

Of er een dierenbeul in het spel is, kan de dierenarts niet zeggen. “Volgens de eigenaar gingen de honden wel vaker ‘op pad’, niet alleen in Haarlem, maar ook in bijvoorbeeld Aerdenhout. Het is dus niet te zeggen of iemand het spul met opzet heeft neergelegd. Ze kunnen het ook zomaar in een willekeurige tuin hebben binnengekregen.” Ook de politie laat via Facebook weten dat er vooralsnog geen sprake is van een ‘hondenhater’. 

Vooralsnog zijn er volgens Baljet geen gevallen bekend van andere honden met dezelfde vergiftigingsklachten. “De berichten die nu online verschijnen, gaan vermoedelijk over deze twee honden, niet over meer dieren.” De dierenarts benadrukt nog eens dat de klachten van de twee Haarlemse honden bijzonder ernstig waren en niet vaak voorkomen. “Maar voor elke hondeneigenaar geldt: meld u vooral bij ons wanneer dat nodig voelt.”

Vergiftiging honden Haarlem: giftig vogelvoer

De dierenarts adviseert alle hondeneigenaren hun honden voorlopig aan de lijn en in de gaten te houden, tot er meer duidelijk is over de mogelijke vergiftiging in Haarlem. De politie waarschuwt verder nog voor vogelvoer met rozijnen en hennepzaad, nadat een hond dat op zijn eigen terrein heeft binnengekregen. “Ook dit is giftig voor honden.”