30.000 euro voor 11 bewoners Zijlweg-West

Algemeen
Waar zou jij 30.000 euro aan uitgeven?
Waar zou jij 30.000 euro aan uitgeven? (Foto: Aart Tóth)

HAARLEM - De komende week valt bij 80 bewoners van de wijk Zijlweg-West een pakketje op de mat met bijzondere inhoud, zo meldt de gemeente Haarlem. Er worden onder andere een ‘cheque’ ter waarde van 30.000 euro, een coach en een plekje in de raad aangeboden.

Volgens de gemeente gaat het hier om de start van het project Wijkforum dat onder het programma Nieuwe Democratie van de gemeente Haarlem valt. Voor slechts 11 van de 80 gelote bewoners is er plek in de te vormen raad. De 11 bewoners die het eerst reageren mogen plaats nemen in de eerste gelote raad van Haarlem.

Bewoners meer zeggenschap

“Het Haarlemse gemeentebestuur is volop bezig de manieren van meepraten en meedenken te verruimen en te vernieuwen. Bijvoorbeeld door nieuwe participatievormen in te zetten en bewoners meer zeggenschap te geven over hun buurt. Het wijkforum is een voorbeeld van een nieuw democratisch project dat de buurt meer zeggenschap geeft”, aldus de gemeente.

30.000 euro budget

Het wijkforum bestaat uit een raad van 11 bewoners die door een panel van 300 buurtbewoners wordt ondersteund. Zowel de leden van de raad als van het panel zijn door loting gekozen. Gemeente: “Het is een nieuwe manier om een buurt zeggenschap en eigenaarschap te geven op thema’s die vooral op buurtniveau spelen. Het wijkforum krijgt 30.000 euro om problemen op te lossen en/of kansen in de wijk te benutten. Hoe en waaraan dit wordt besteed, bepaalt het wijkforum zelf.”

Opgeven voor 1 februari

De wijk Zijlweg-West heeft op dit moment geen wijkraad en kwam om die reden in aanmerking voor de gelote wijkraad en het gelote panel. De gelote bewoners moeten zich voor 1 februari opgeven. Alleen voor de eerste 11 is plaats. Samen bepalen ze daarna hoe het project verder gaat.

Meer weten? Kijk dan op www.haarlem.nl/wijkforum.