Raad akkoord met nieuw plan voor beweegbare bruggen

Algemeen
Raad akkoord met nieuw plan voor beweegbare bruggen, zoals de Prinsenbrug.
Raad akkoord met nieuw plan voor beweegbare bruggen, zoals de Prinsenbrug. (Foto: Google Street View)

HAARLEM - De Haarlemse gemeenteraad heeft zich donderdagavond gebogen over een nieuw plan voor de beweegbare bruggen in de stad. Eigenlijk had het punt al op 28 januari moeten worden besproken, maar dat werd wegens tijdgebrek een maand uitgesteld. 

Joost Verhagen

Volgens Gertjan Hulster (Actiepartij) heeft de optimalisatie zowel voor- als nadelen. Zo zullen er drie bruggen, waaronder de Buitenrustbruggen en de Prinsenbrug met een complexe verkeerssituatie voortaan op afstand worden bediend. Dat zou minder veilig zijn en uiteindelijk ook extra tijd kosten. Volgens Hulster zou het wellicht niet eens mogelijk zijn om deze bruggen op afstand te gaan bedienen. Moussa Aynan (Jouw Haarlem) zegt dat bruggenwachters, binnenschippers en ondernemers ook kritisch zijn over het plan.

Romantische redenen

Volgens GroenLinks is een deel van de problemen met complexe verkeerssituaties rond beweegbare bruggen al opgelost. De partij vertrouwt op de rapporten die daarover zijn gemaakt. De optimalisatie hoeft ook niet te worden opgeschort volgens de grootste partij in de raad. Volgens het CDA gaan de bruggen er door de bediening op afstand via een camerasysteem eveneens alleen maar veiliger op worden. Ook de PvdA denkt niet dat het nodig is om de optimalisatie langer op te schorten, omdat er wettelijk sowieso strenge eisen worden gesteld aan de plannen van de raad. “Er is hier zorgvuldig per brug gekeken’’, aldus Ienke Verhoeff. Volgens haar zijn ook de zorgen over de automatisering van de Prinsenbrug uiteindelijk helemaal weggenomen. Trots Haarlem wilde de bruggenwachters wegens romantische redenen behouden. “Haarlemmers houden toch nog wel een beetje van romantiek, en willen niet alles alleen maar elektrisch”, aldus Jacques Amand.

Onveilige situaties

Volgens de burgemeester zijn er onderzoeken uitgevoerd naar de automatisering van de bruggen, en zijn er op dit moment juist onveilige situaties. “Als u het veiliger wilt hebben, dan kunt u bij deze bruggen beter via cameratoezicht op afstand gaan bedienen’’, is zijn reactie. “Wij doen dit om te zorgen dat het veiliger wordt. Er komen geen extra wachttijden.’’ 

Geen van de ingediende moties kreeg voldoende steun in de raad. Het nieuwe plan om de bruggen te optimaliseren werd wel aangenomen.