Vervolgonderzoek Domus Plus en Skaeve Huse: 3 locaties

Algemeen
De gemeenteraad heeft drie locaties op het oog om vervolgonderzoek te doen in de kwestie Domus Plus en Skaeve Huse.
De gemeenteraad heeft drie locaties op het oog om vervolgonderzoek te doen in de kwestie Domus Plus en Skaeve Huse. (Foto: Joost Verhagen)

HAARLEM - De gemeenteraad heeft drie locaties op het oog om vervolgonderzoek te doen in de kwestie Domus Plus en Skaeve Huse.

Het gaat om de monumentale boerderij Noord Akendam, aan de Vergierdeweg 452/454 (Skaeve Huse), en de Nieuweweg 2 en de Robertus Nurksweg in Oost (Domus Plus).

Schoteroog Domus Plus

Ook het Schoteroog bleek nog een punt van discussie. Verschillende wijkraden hebben dit namelijk als ideale plaats voor een Domus Plus aangewezen. GroenLinks denkt echter dat dit te ingewikkeld is, omdat de grond van de provincie is en momenteel wordt verpacht. D66 wees er daarnaast op dat het te ingewikkeld is om te bouwen op de berg afval die er onder de grond ligt. Ook de PvdA ziet Schoteroog voor Domus Plus niet als kansrijk, onder meer vanwege beschermd natuurgebied en de windturbines in de buurt.

De SP diende een amendement in om verder te gaan met de realisatie van het project, maar tegelijk ook serieus naar het Schoteroog te kijken.  

Skaeve Huse locatie bekend

Eerder deze week hakte de Haarlemse gemeenteraad een knoop door met betrekking tot de locatie voor de Skaeve Huse. Deze komen aan de Vergierdeweg. Over de locatie voor de Domus Plus is de raad het nog niet eens. 

Voorafgaand aan de raadsvergadering maakten zo’n 100 Haarlemmers gebruik van de laatste kans om het gemeentebestuur op het hart te drukken dat hun buurt niet de ideale locatie is voor de opvang. Om het geluid kracht bij te zetten werd burgemeester Wienen een petitie aangeboden met ruim 7000 handtekeningen, tegen de komst van Domus Plus en Skaeve Huse in Haarlem.

Over de plek waar een Domus Plus moet komen, besluit de gemeenteraad naar verwachting op 24 juni.