Haarlems college erkent nieuwe stadsdichter Joshua Baumgarten niet: ‘Geen prioriteit’

Politiek
Het stadhuis van Haarlem.
Het stadhuis van Haarlem. (Foto: Joost Verhagen)

HAARLEM - De gemeente is niet van plan om deze periode nog een nieuwe stadsdichter aan te wijzen. Dat gaf wethouder Meijs woensdagavond aan in antwoord op een vraag van Moussa Aynan (Jouw Haarlem). Hij riep met zijn vraag op om Joshua Baumgarten te erkennen als officiële Haarlemse stadsdichter, maar Meijs ziet daar niets in, ondanks dat ze bekend is met het werk van Baumgarten en hem een gewaardeerde Haarlemse dichter noemde.

Joost Verhagen

Eerder stelde de Actiepartij al vragen over de toekomst van het stadsdichterschap. 

Stadsdichter Haarlem: Osenga ‘controversieel’

Vorig jaar werd de Haarlemse rapper Darryl Danchelo Osenga officieel aangesteld tot stadsdichter door een commissie waar Baumgarten deel van uitmaakte. Osenga bleek echter controversieel vanwege uitspraken uit het verleden en betrokkenheid bij de rellen in de Haagse schilderswijk. Hij zou de trans-Atlantische slavenhandel hebben vergeleken met de Holocaust en complottheorieën over de aanslagen op de Twin Towers in New York hebben verspreid via Twitter. Daarom besloot het college om hem slechts een paar dagen na zijn aanstelling de titel weer af te nemen. Dit leverde wethouder Meijs tijdens een spoeddebat een motie van treurnis op, die werd ingediend door de coalitiepartijen.

Stadsdichter Haarlem: ‘Geen prioriteit’ 

Wethouder Meijs gaf in haar antwoord ook aan dat het college momenteel geen prioriteit geeft aan het aanstellen van een nieuwe stadsdichter. Dat betekent dat de stad voorlopig zonder officiële stadsdichter zal blijven zitten. Na de vragen van Aynan riep Louise van Zetten (Hart voor Haarlem) de wethouder ook nog toe om de Haarlemse oud-politicus en oprichter van de Actiepartij Sjaak Vrugt te overwegen als eventuele nieuwe stadsdichter. Hierop ging Meijs niet inhoudelijk in.