Milieudefensie laaiend over zomerijs: ‘140 ton CO2 in atmosfeer’

Politiek
'De ijsbaan krijgt straks het grootste zonnedak van de stad.'
'De ijsbaan krijgt straks het grootste zonnedak van de stad.' ((Foto: Rodi.nl))

HAARLEM - Karel van Broekhoven van Milieudefensie Haarlem heeft de gemeenteraad dringend toegesproken over het zomerijs dat de Haarlemse ijsbaan ook dit jaar heeft gerealiseerd.

Joost Verhagen

Hij riep de commissie Bestuur op om de kunstschaatsvereniging Haarlem en de ijsbaan onder druk te zetten om hiermee te stoppen. Dat kan volgens Van Broekhoven prima, gezien de subsidie die de gemeente de instellingen toekent. “Dit jaar ging er weer zeven weken lang twintig ton CO2 per week in de atmosfeer.’’

‘Symboolpolitiek’

Eerder waren er wel afspraken over zomerijs tussen de ijsbaan en de gemeente, maar in 2016 zijn deze voorwaarden niet opnieuw aan de vergunningen toegevoegd. De gemeente ging er namelijk van uit dat de ijsbaan dat niet zou doen. John Oomkes (PvdA) had de wethouder gevraagd om zwart op wit van de ijsbaan te horen dat er in zomer geen ijsvloer meer zou worden gemaakt. Hij kreeg bijval van GroenLinks, de Actiepartij, de ChristenUnie en de SP. D66 noemde het vraagstuk over het zomerijs echter ‘symboolpolitiek’. Daarin kreeg de partij bijval van het CDA en Hart voor Haarlem.

Verduurzaming ijsbaan

Wethouder Michel Rog gebruikte zijn spreektijd vooral om zijn waardering voor de Haarlemse ijsbaan uit te spreken. Hij vind het eigenlijk heel logisch dat er dit jaar door de coronamaatregelen een andere situatie is ontstaan, waardoor er toch is besloten om de ijsbaan een week open te stellen voor de kunstschaatsers. Daarnaast wees hij erop dat de ijsbaan hard bezig is met verduurzaming, en straks het grootste zonnedak van de stad zal krijgen. Rog zei dat de ijsbaan op dit moment geen plannen meer heeft om in de zomer een ijsvloer te realiseren, maar nodigde de commissie toch uit om hem opnieuw ter verantwoording te roepen als dat wel gebeurt. Er zijn namelijk op dit moment voor de gemeente geen formele mogelijkheden meer om het realiseren van zomerijs te verbieden.