NK Tegelwippen: hier kun je op 4 september tegels inleveren in Haarlem

Algemeen
Waar kun je jouw tegels inleveren?
Waar kun je jouw tegels inleveren? (Foto: Marisa Beretta)

HAARLEM - Nederland speelt het NK Tegelwippen. Een landelijke wedstrijd tussen verschillende gemeenten met een goed doel: meer ruimte voor groen in de stad. In Haarlem zijn op 4 september verschillende buurtacties om zoveel mogelijk tegels te wippen. In dit artikel lees je waar jij je tegels kunt inleveren in Haarlem op 4 september.

Minder tegels, meer groen

Tegels maken de stad heter als de zon schijnt en laten geen water door wanneer het regent. Bomen en planten zorgen juist voor verkoeling tegen hitte. Op groene plekken kan water makkelijker weg bij hevige regen en het verdampt bij hitte. Planten en bloemen trekken vogels, vlinders, bijen, egels en andere dieren aan en vergroten de biodiversiteit. En het staat ook nog eens leuk. Dus: tegel eruit, plantje erin.

Tegels inleveren

Op zaterdag 4 september kunnen Haarlemmers meedoen aan tegelwipacties op verschillende locaties in Haarlem. Wip een tegel in jouw eigen tuin of leg een geveltuintje aan voor de deur. Alle beetjes helpen. 

Tussen 10.00 en 16.00 uur kun je jouw tegels en overgebleven zand inleveren bij een van de locaties. Als bedankje krijg je dan een bon voor tuinaarde of plantjes (op=op en maximaal 1 bon per huishouden).

Op deze plekken kun je de tegels inleveren:

- Noord: Zaanenpark en Indische Buurttuin (bij Wijkcentrum de Horizon)

- Schalkwijk: Kruidplein

- Zuid-West: Leidseplein en de Stookkamer

Tegels doorgeven

Natuurlijk willen we in Haarlem zo hoog mogelijk in het eindklassement van het NK komen! Daarom is het belangrijk de verwijderde tegels te registreren. Dat kan door twee foto’s in te sturen, eentje van de grond vóór, en eentje van ná het tegelwippen. Dat kan via nktegelwippen.nl/meedoen. Ook kun je een video van het tegelwippen insturen naar de gemeente: duurzaam@haarlem.nl

Waar mag je tegelwippen?

Geveltuintjes zijn smalle groenstroken tegen de gevel, direct aan de straatkant. Vooral straten met huizen zonder voortuinen zijn geschikt. Geveltuintjes zijn eenvoudig en goedkoop zelf aan te leggen. Haal een rij stoeptegels weg voor de gevel, stort er tuinaarde en plant de plantjes. Wilt u een geveltuintje aanleggen? Let dan wel even op de spelregels.

Bron: gemeente Haarlem