Herinrichting Voortingsplantsoen moet overlast tegengaan

Politiek
Het Voortingsplantsoen.
Het Voortingsplantsoen. (Foto: Google Street View)

HAARLEM - Burgemeester Wienen wil de extreme overlast door hangjongeren rond het Voortingsplantsoen op de lange termijn aanpakken met een herinrichting. Dat heeft Wienen donderdagavond laten weten in antwoord op vragen van OPHaarlem, Hart voor Haarlem en Jouw Haarlem.

Joost Verhagen

Er komen van de omwonenden van het Voortingsplantsoen al langer signalen van extreme overlast door hangjongeren. Er zou structureel sprake zijn van vernielingen en zelfs brandstichting. Zo brandde op 31 oktober nog een sloopwoning aan de Van Zompelenstraat af. 

Brand in sloopwoning

Buurtbewoners vermoeden een mogelijke connectie tussen de overlast van de hangjongeren en die brand. Burgemeester Wienen heeft aangegeven met de bewoners in gesprek te zijn over de situatie. Daarnaast is er een plan van aanpak opgesteld in overleg met politie en handhaving. Dat zou de overlast - in ieder geval op korte termijn - enigszins binnen de perken moeten houden.

Vinger aan de pols

Op verzoek van OPHaarlem heeft de burgemeester daarnaast toegezegd dat hij tijdens de vergadering van de commissie Bestuur volgende maand terug zal komen op de problematiek rond het plantsoen. Frans Smit wil namelijk graag de vinger aan de pols houden, en controleren of de plannen die er nu zijn dan het gewenste resultaat zullen hebben. In januari zal de herinrichting van het plantsoen aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Dat zal onderdeel zijn van een integraal plan om de situatie in de hele omliggende wijk aan te pakken.