Luidruchtige demonstratie tegen komst FvD naar Haarlemse raad

Politiek
Luidruchtig protest tegen komst FvD naar Haarlemse raad.
Luidruchtig protest tegen komst FvD naar Haarlemse raad. (Foto: Laurens Bosch)

HAARLEM - Demonstranten betoogden woensdagavond met veel geluidsgeweld tegen de komst van Forum voor Democratie naar de Haarlemse raad. Dat deden zij zowel aan de voorkant als aan de achterkant van het gemeentehuis, vlakbij de raadszaal.

Met onder meer toeters en geroep werd het afscheid van de huidige raad en de installatie van de nieuwe raadslieden in eerste instantie bruut verstoord. De demonstranten kunnen zich niet vinden in het feit dat FvD vanaf nu ook in de raad in Haarlem zit.

Voor het karretje

Demonstrant Miriam Korver wil de beweegredenen wel toelichten. “Deze actie plakt niets op hun voorhoofd, dat hebben ze immers zelf gedaan. De nummer 1 van FvD Haarlem, Moriah Hartman, is dezelfde Moriah Hartman die betrokken was in beruchte appgroepen van FvD-jongeren waarin elke dag racistische, antisemitische en fascistische praat voorbij kwam. Dezelfde Hartman die Het Achterhuis van Anne Frank een ‘overgewaardeerd’ boek vond.” 

Wat Miriam steekt is dat Baudet en Van Haga, die zich afsplitste van FvD, tijdens de coronacrisis misbruik hebben gemaakt van de wanhoop en angst van duizenden. “Ze werden voor het karretje gespannen door hun propaganda over het coronabeleid, zónder te weten dat die complottheorieën over vaccins niets meer zijn dan een dun laagje dat een fascistische aard verhult. FvD spreekt over vrijheid, maar welke vrijheid precies? Hun vrijheid is die van meer politie in de stad, politie die meer mag dan ooit tevoren. Vrijheid voor de racistische agent, de huisjesmelker en de vervuiler.”

Hun vrijheid is van meer politie, die meer mag dan ooit tevoren

De populariteit van FvD heeft volgens Korver duidelijke oorzaken. “Die komt voort uit de afbraak van de zorg, het onderwijs, de woningmarkt en de cultuursector. Zonder de ongelijkheid, de politieonderdrukking en het alledaags racisme zou FvD nooit zo groot zijn geweest. Fascisme is een direct gevolg van kapitalisme, dat leidt tot steeds meer ongelijkheid en een bijna niet te stoppen klimaatcrisis. Echte vrijheid voort uit solidariteit. Samen strijden voor een betere wereld voor iedereen ongeacht huidskleur, geaardheid, leeftijd en geloof. Samen staan we sterker dan de onrust die Forum zaait.”

Tekst gaat door onder de foto

protest haarlem forum voor democratie fvd

Nieuwe raad 2022-2026 Haarlem

De nieuwe gemeenteraad van Haarlem is inmiddels geïnstalleerd en bestaat uit de volgende raadsleden:

- PvdA: Ienke Verhoeff, Renée Roodhuizen*, Maarten Wiedemeijer, Erica Bastiaans*, Sidney Visser*, Matina Abbasi* en Dion Heinis*

- GroenLinks Haarlem: Jasper Drost, Ziggy Klazes, Sacha Schneiders, Janneke Barten*, Melissa Oosterbroek, Palwasha Hamzad*

- D66: Meryem Çimen, An-Jes Oudshoorn*, Joris Krouwels*, Bas van Leeuwen, Thessa vd Windt

- VVD: Peter van Kessel, Nienke Klazinga*, Joris Blokpoel, Alexander Bruch, Eloy Aerssens*

- PvdD: Jacqueline vd Broek*, Janneke Moedt*

- CDA: Ron Dreijer, Petra Oppenhuis*

- OPHaarlem: Frans Smit, Joyce Jacobsz*

- SP: Sibel Özogu, Ruud Kuin*

- Jouw Haarlem: Moussa Aynan, Arwen Scholten*

- Hart voor Haarlem: Louise van Zetten

- Actiepartij: Danny van Leeuwen*

- Trots Haarlem: Sander van de Raadt

- CU: Frank Visser

- BvNL: Joey Rademaker*

- FvD: Moriah Hartman*

*nieuwe raadsleden

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding