Foto: Paul Vreeker/United Photos

Nieuwe islamitische gebedsruimte en stilteruimte in Spaarne Gasthuis locatie Zuid

HAARLEM - In de islamitische gebedsruimte kunnen patiënten en hun naasten, maar ook medewerkers van het ziekenhuis die moslim zijn, terecht om te bidden of voor een moment van rust en bezinning. De stilteruimte die direct grenst aan de islamitische gebedsruimte, is toegankelijk voor iedereen in het ziekenhuis die zich even terug wil trekken, wil bidden of bijvoorbeeld wat wil lezen.

Zowel de gebedsruimte als de stilteruimte zijn, net als in het Spaarne Gasthuis Hoofddorp, ontworpen door architect en kunstenares Simone de Groot. Blikvangers in het nieuwe ontwerp zijn onder andere de kronkelende stroom (het Spaarne) op de vloer, die ook in de gordijnen voor de gebedsruimtes terugkomt, en het daaraan gelinkte citaat "van overal stroomt klaarte toe" op de muur, uit een gedicht van Herman de Coninck.

De verbouwing van de gebedsruimte kwam tot stand door een petitie in het ziekenhuis die veelvuldig is ondertekend. Er was duidelijk behoefte aan een nieuwe ruimte met een moderne uitstraling. Veel van onze patiënten, gasten en medewerkers zullen dus gebruik gaan maken van de ruimte. Bij de opening waren dan ook enkele vertegenwoordigers van de Islamitische Raad van Haarlem aanwezig.

Na de officiële openingshandeling door de voorzitter van de raad van bestuur Ivo van Schaik werden de ruimtes ingewijd. Extra bijzonder is dat dit werd gedaan door twee nieuwe collega's van de dienst geestelijke verzorging, met elk hun eigen achtergrond. Fatma Katirci is islamitisch geestelijk verzorger, Vicky Hölsgens heeft een humanistische achtergrond.

Meer berichten
 

Fotoseries