Samenwerkingverband voor zorg 'Eenzame Uitvaart'

Algemeen
Een laatste eer voordat iemand begraven of gecremeerd wordt.
Een laatste eer voordat iemand begraven of gecremeerd wordt. (Foto: Pixabay/Carolina Booth)

HAARLEM - Een laatste eer bewijzen met een gedicht of een passend verhaal. Voor mensen die komen te overlijden en geen geld of familie hebben is er nu een samenwerking ondertekend. Op deze manier kan toch op een mooie manier een laatste eer bewezen worden aan de overleden persoon. Donderdag 19 september tekenden vijf partijen in Haarlem een overeenkomst om samen zorg te dragen voor, wat ook in Haarlem de Eenzame Uitvaart gaat heten.

Ieder mens is een unieke persoon en van waarde

Bij een Eenzame Uitvaart gaat het om iemand die overlijdt zonder geld en nabestaanden. Aan deze persoon wordt dan toch eer bewezen bij de teraardebestelling. Het initiatief, ooit begonnen in Amsterdam, is inmiddels uitgewaaierd over een aantal steden in Nederland.

De samenwerkende partijen zijn begraafplaats Haarlem, gemeente Haarlem, Stichting Kerk zonder Grenzen/MomenTaal, Stem in de Stad en Uitvaart Centrum Haarlem.

In Haarlem wordt zo mogelijk incidenteel nog een categorie mensen toegevoegd: diegenen die zonder geld en wel met een enkele of meer nabestaanden komen te overlijden. In beide gevallen moet een beroep worden gedaan op de Wet op de Lijkbezorging. De vijf partijen werken samen om de laatste eer te bewijzen met een gedicht of een goed en passend verhaal. Een team, bestaande uit dichters en verhalenvertellers, zal vijf à tien uitvaarten per jaar op deze manier van cachet voorzien.

Burgemeester Jos Wienen: "Ieder mens is een unieke persoon en van waarde. Haarlem is met zijn inwoners begaan. Bij hun leven proberen we te voorkomen dat mensen uit de samenleving vallen. En we willen ook geen anonieme begrafenis. Daarom omarmen wij het initiatief om in een samenwerking vanuit de samenleving eenzame Haarlemmers een woord van aandacht, waardering en afscheid te geven."