Topevenement als opstap naar Formule 1

Auto
Het grote spektakel; start van de GT World Challenge met hier op kop de Mercedes van de Rus Timur Boguslavskiy en de Italiaan Raffaele Marciello.
Het grote spektakel; start van de GT World Challenge met hier op kop de Mercedes van de Rus Timur Boguslavskiy en de Italiaan Raffaele Marciello. (Foto: Bert Westendorp)

ZANDVOORT – Het eerste grote autosportevenement van dit jaar, afgelopen weekend op de piste van Zandvoort, mag de vuurproef voor het Formule 1 spektakel van begin september genoemd worden. Telescoopkranen van sponsor Mammoet stonden volgens de Formule 1 opstelling achter de vangrails geparkeerd om bij calamiteiten de racewagens zo snel mogelijk weg te takelen. De laatste voorbereidingen waren getroffen en de veiligheidsmaatregelen bleken in orde.

Het bewijs werd geleverd toen de Brit Gus Bowers tijdens de race voor de GT4 European Series in het Scheivlak uit de koers raakte en met een gangetje van ruim tweehonderd kilometer per uur de boarding torpedeerde. Het duurde een half uur (code rood) om de veiligheids maatregelen te herstellen voordat de race hervat kon worden.

Fraai schouwspel

Het oorverdovende geluid van veertig startende GT renwagens moet in de wijde omtrek van Zandvoort te horen zijn geweest. Met een rollende start zorgt het peloton van internationale allure voor een fraai schouwspel. Twee GT klassen waren naar de piste afgereisd. Samen met de European GT4 races op zaterdag en zondag presenteerde de Fanatec GT World Challenge zich beide dagen met eveneens een groot startveld van 27 GT automobielen, waaronder twee imponerende Bentley’s Continental.

Emil Frey Racing

Het Zwitserse duo Ricardo Feller/Alex Fontana van Emil Frey Racing boekten met hun Lamborghini een overtugende overwinning tijdens de Fanatec GT World Challenge sprintrace zaterdag. Een dag later won hetzelfde team de hoofdschotel van het weekend, maar nu met de zusterwagen van het team, de Lamborghini van Albert Coast/Norbert Siedler.

Zonder publiek

Maar er viel meer te beleven, alleen niet voor publiek want Zandvoort moest het door coronamaatregelen zonder raceliefhebbers in de duinen en op de tribunes stellen. Wedstrijden voor de Lamborghini Super Trofeo, TCR Europe en éénzitters van het Formula Regional Championship by Alpine completeerden het overvolle programma.

Het grootste Nederlands succes viel zaterdag te beleven bij de TCR Europe wedstrijd. Daar won Tom Coronel uit Eemnes de strijd met zijn Audi RS 3 LMS. Zondag moest Coronel de strijd staken. De Nederlander verloor motorvermogen, viel in snelheid terug waardoor een rijder hem van achter aanreed. Flink balen voor de man uit Eemnes

GT-races zorgen voor fraai spektakel

Bij de TCR startte Niels Langeveld, fabrieksrijder van Hyundai, zaterdag vanaf de negende plaats. Hij passeerde het zwart-wit geblokt na een felle strijd als vierde. De tweede race op zondag leverde de Sassenheimer een knappe tweede plek op.

Het volgende grote evenement op de piste van Zandvoort zijn de ADAC GT Masters van 9 tot en met 11 juli. Dan is er de hoop dat publiek weer een plekje kan vinden op tribunes en in de duinen.

Niels Langeveld scoorde met zijn Hyundai een vierde en tweede plaats.
Tom Coronel vlak voor de start van zijn winnende race.