'Vergroeningsproject Waarderpolder` van start

Nieuws
(Foto: gemeente Haarlem)
(Foto: gemeente Haarlem) rodi.nl

HAARLEM - Vraag Haarlemmers welk stadsdeel een make-over kan gebruiken en de Waarderpolder zal vaak genoemd worden. Het bedrijventerreinen oogt grauw; water en groen zijn er maar mondjesmaat te vinden. Ton Belderok en Roel Cremer van Stichting ClimateMatters zetten zich daarom in voor het ‘Vergroeningsproject Waarderpolder’.


Belderok en Cremer stapten op wethouder Cora-Yfke Sikkema (Duurzaamheid) af voor steun en diverse ondernemers in het gebied hun medewerking al toegezegd. Ton Belderok vertelt vol overtuiging over de noodzaak van het project. “In de Waarderpolder is het op een zomerse dag zeven graden warmer dan in Spaarndam. Dit komt door het gebrek aan groen en water. Het is daarom essentieel dat ondernemers meewerken aan een groener bedrijventerrein en daarmee een groenere stad. Dit is belangrijk voor de huidige generatie Haarlemmers, maar nog belangrijker voor hun kinderen.”
Belderok: “Roel en ik zijn bij diverse bedrijven in de Waarderpolder langs gegaan. We vragen hen mee te doen aan het groener maken van het gebied. Dit kan door bomen en planten te plaatsen en werknemers deze vrijwillig te laten onderhouden, met hulp van professionals. Een aantal ondernemers, zoals bakkerij Van Vessem, heeft al beplanting aangebracht. Uiteindelijk willen we met dit project bedrijventerreinen veranderen in ‘bedrijvenparken’. Dat is ons voornaamste doel.”

Voordelen


Roel Cremer vertelt hoe het tweetal inspeelt op de commerciële geest van ondernemers. “Bedrijven willen concrete voordelen zien. Meer groen betekent bijvoorbeeld meer schaduw en daarom minder hitte in de zomer. Ook zorgt het voor minder fijnstof en wordt de toenemende regenval beter opgenomen. Dit vermindert wateroverlast. Uit onderzoek blijkt dat een prettige werkomgeving beter presterend personeel oplevert, dat ook nog eens loyaler is aan het bedrijf. Bovendien is milieubewust ondernemen goed voor het imago. Dit soort voordelen overtuigt veel ondernemers om mee te doen.”
Ook wethouder Cora-Yfke Sikkema benadrukt de noodzaak van groene initiatieven. “Een versteende stad als Haarlem krijgt sterk te maken met het veranderende klimaat. Het is daarom belangrijk dat we ons inzetten voor ‘blauw en groen’, oftewel meer ruimte voor water en bomen.”