Nieuwste aankoop Dolhuys

  Nieuws
‘De Geldersche Tramwegen’, Willem van Genk te zien in het Dolhuys. (foto aangeleverd)
‘De Geldersche Tramwegen’, Willem van Genk te zien in het Dolhuys. (foto aangeleverd) (rodi.nl)

HAARLEM - Het Dolhuys, museum van de geest, heeft met steun van het Mondriaan Fonds twee werken van Willem van Genk verworven. De eerste aankoop, ‘Project Asbury I’, is in september 2017 op zaal gegaan en inmiddels heeft het Dolhuys de tweede aankoop ‘De Geldersche Tramwegen’ op zaal in het Outsider Art Museum geplaatst, gevestigd in de Hermitage Amsterdam.
Het werk is een vondst van Willem van Genk, waarin verschillende interpretatielijnen over het oeuvre van de kunstenaar worden samengebracht en bevestigd. Van Genk, gefascineerd door luchtverkeer, verhield zich net zo tot trams-, trolley- en treinverbindingen als tot de stelsels van verkeerslijnen in de ruimte boven hem. Beide werken zijn sleutelstukken binnen het oeuvre van de kunstenaar en helpen de precieze aard van Outsiderkunst te formuleren, aldus de adviescommissie van het Mondriaan Fonds.
Willem van Genk (1929 - 2005) is Nederlands’ bekendste Outsider-kunstenaar. Dit unieke werk, die Het Dolhuys ten behoeve van het Outsider Art Museum, zo graag aan haar collectie wil toevoegen, vormt een hoogtepunt binnen het oeuvre van de kunstenaar. Het opent een schatkamer van informatie over zijn artistieke inzet. Ze helpen de precieze aard van Outsider Art te formuleren en vormen voor het museum een baken van inhoudelijke kwaliteit binnen haar specifieke artistieke domein. In 2019 wordt dé grootste overzichtstentoonstelling ooit over Van Genk in het Outsider Art Museum (OAM) tentoongesteld.

Meer berichten
 

Fotoseries